Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) anunta ca indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial a continuat sa scada si in luna aprilie, inregistrand astfel cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, relateaza Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit specialistilor, acest efect este datorat productiei mondiale ridicate, a aprecierii dolarului, precum si datorita declinului pretului la titei.

In fiecare luna, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie ofera indexul Food Price, in care sunt inregistrate modificarile de preturi pentru un cos obisnuit de alimente ce are in componenta produse din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

Acest indice a atins in luna aprilie o valoare medie de 171 puncte, cu 1,2% mai putin fata decat luna martie. Totodata, FAO precizeaza ca in a treia luna din acest an, pretul zaharului a inregistrat o scadere, atingand astfel cel mai mic nivel al pretului din ultimii 6 ani.

„Din punctul meu de vedere, rata de schimb va avea cea mai mare influenta asupra preturilor alimentare. Daca dolarul se va deprecia si aceasta evolutia va fi incurajatoare pentru preturile alimentelor”, a declarat Abdolreza Abbassian, economist la FAO.

De asemenea, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a revizuit in usoara scadere, cu 1,5%, estimarile in ceea ce priveste productia mondiala de cereale din acest an, pana la nivelul de 2.509 miliarde de tone, in comparatia cu prognoza din luna martie, de 2.548 miliarde de tone.

Share on Facebook