Grâul și porumbul românești, mai scumpe ca cerealele vândute de francezi, ucrainieni sau ruși

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prețul grâului de panificație și al porumbului în portul Constanța le-a depășit pe cele consemnate în Ucraina, Rusia sau Franța, potrivit datelor furnizate de Bursa Română de Mărfuri.

Astfel, cotațiile la cereale valabile în săptămâna 17/2015 au ajuns la 198 de euro pe tonă în cazul grâului de panificație și la 165 de euro/tonă, în cazul porumbului calitatea 1.

Pe piața americană, ploile abundente din ultima perioadă au generat scăderea prețului grâului până aproape de nivelul minim al ultimilor cinci ani, după ce recolta din acest an în state ca Texas, Oklahoma, Kansas sau Nebraska a fost pusă sub semnul întrebării din cauza secetei prelungite. Însă, ca urmare a căderii de precipitații, prognozele au fost revizuite, iar rapoartele oficiale estimează că circa 44% din grâul semănat în toamna lui 2014 este de o calitate excelentă. Totuși, cererea de grâu american a scăzut, săptămâna trecută înregistrându-se cel mai mic volum de grâu exportat din acest an.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, se preconizează că fermierii din spațiul comunitar vor exporta 33,5 milioane de tone metrice de grâu anul acesta, pe fondul unei recolte mai bogate comparativ cu 2014.

cotatii cereale

Cotațiile spot din România la cereale și derivate cereale, stabilite ca medii de tranzacționare la procesatori, exportatori-traderi și fermieri:

  • Semințe Floarea Soarelui FOB Constanța – 385 euro/MT
  • Ulei brut Floarea Soarelui Fob Constanța – 724 euro/MT
  • Ulei brut Rapiță Fob Rotterdam – 690 euro/MT
  • Șrot soia 45% FOB Rotterdam – 390 euro/MT
  • Șrot Floarea Soarelui Fob Constanța – 204 euro/MT
  • Tarata Grau Fob Constanța – 120 euro/MT
  • Zahăr Rafinat Vrac Medie România – 408 euro/MT

Cotații spot vânzare regionale ca medie a tranzacțiilor femierilor, procesatorilor și comercianților:

cotatii

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE