septembrie 28, 2021

Marcel Cucu, despre prețul cerealelor: România trebuie să tragă și ponoasele pieței, după ce că primim cele mai mici subvenții

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

După un an agricol 2014 cu producții bune și prețuri mici, 2015 ar putea aduce recolte cel puțin la fel de bogate, însă fermierii români resimt din plin efectele conflictelor din zonă.

În ceea ce privește producțiile din 2015, Marcel Cucu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Brăila și membru marcant al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), spune că, la acest moment, culturile arată bine, însă nu se poate vorbi de rezultate până când grânele nu vor fi depozitate în hambare.

„În primul rând, mi-e teama să apreciez că producțiile acestui an ar putea fi la fel ca cele de anul trecut, căci ne trezim iarăși cu o suită de „recorduri”. Lăsând la o parte această glumă amară, dar care, în mod real, a influențat negativ piața, vă pot spune că sunt culturi promițătoare, dar nu mă hazardez să fac o evaluare finală asupra a ceea ce va intra în hambarele fermierilor, în vara. Sunt încă foarte multe posibile probleme, care pot apărea până la recoltare”, ne-a declarat Marcel Cucu.

De altfel, nici în privința evoluției prețurilor la cereale există certitudini. L-am întrebat pe liderul LAPAR dacă deciziile fermierilor americani de a reduce suprafețele cultivate cu porumb sau decizia Rusiei de a pune taxă pe exporturile de grâu vor avea un impact pozitiv asupra prețurilor practicate de fermieri români.

„E foarte dificil de făcut aprecieri asupra evoluției prețurilor, vedeți că apar o mulțime de conjuncturi, care ne fac să ne uităm mai cu atenție spre Marea Neagră, decât spre SUA. Noi suntem, din păcate, mult prea apropiați de fenomenele politice din zonă și, din acest punct de vedere, am solicitat conducerii ministerului (Agriculturii, n.r.), încă de anul trecut, să facă demersuri la nivel european, pentru ca fermierii să beneficieze de unele compensări de piață, căci se pare că România trebuie să tragă și ponoasele pieței, după ce că nivelul de susținere financiară este printre cele mai mici din Europa”, a subliniat Marcel Cucu.

Prețul grâului a continuat să scadă în Muntenia și Oltenia, în vreme ce prețul porumbului a crescut ușor în aceste regiuni. Astfel, în Banat, tona de grâu de panificație se vindea cu 171,98 de euro, pe 24 februarie, prețul fiind în ușoară creștere comparativ cu cel înregistrat pe 18 februarie, când tona de grâu de panificație costa 168,62 de euro, potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Agriculturii.

În schimb, în Muntenia, grâul de panificație se vinde pe 24 februarie cu 178,39 euro, în scădere față de prețul consemnat cu o săptămână înainte, de 188,89 de euro. În Oltenia, prețul grâului de panificație a coborât de 179,69 de euro/tonă, la 18 februarie, la 165,87 de euro/tonă la 24 februarie.

În ceea ce privește prețul porumbului, acesta a coborât ușor în Banat, până la 115,29 de euro/tonă, în vreme ce în Muntenia și Oltenia a urcat la 137,70 de euro/tonă și, respectiv, 141,97 de euro/tonă.

În Portul Constanța, grâul costa 244,98 de dolari tona, iar porumbul 181,07 dolari/tona. Prețul orzului a rămas relativ constant, variind în jurul a 214 dolari/tona.

În Statele Unite, unul dintre marii producători de grâu și porumb, fermierii iau în calcul posibilitatea de a reduce suprafețele cultivate cu porumb, ca urmare a scăderii semnificative a prețurilor atât la boabe, cât și la etanol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE