Cooperativa și profitul: cum a reușit o mână de legumicultori să găsească drumul către rafturile unui lanț de supermarketuri

Facebook
Twitter

„Țara mea“ este un program care a pornit în luna iulie 2014 cu 200 de legumicultori, membri ai Cooperativei de producători din Izbiceni și Vișina, județul Olt, care este afiliată la Federația Agrostar. Acum, înseamnă și o asociație, cu același nume ca al programului, o cooperativă menită să valorifice produsele producătorilor parteneri, din toate domeniile, din această zonă.

Președintele Cooperativei „Țara mea“ este Alexandru Stănescu, în vârstă de doar 23 de ani, licențiat al Facultății de Educație Fizică și Sport, masterand în prezent al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. Dacă în urmă cu doi ani era doar ideea, prin muncă și dăruire, cooperativa a fost înființată, și astăzi produsele celor înscriși în ea se pot găsi pe rafturile magazinelor Kaufland din România.

„Discuțiile au pornit acum doi ani. Ne-am făcut planurile despre cum va funcționa cooperativa și ce va face mai exact. De la discuție, am dat drumul la plan și iată că într-un final am reușit să facem tot ce ne-am propus. Din această cooperativă fac parte patru firme și membrii cooperatori, printre care și Agrostar, care ne va ajuta pe parcurs cu proiectele pe fonduri europene”, a declarat Alexandru Stănescu, citat de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.

„Am realizat ceea ce ne-am propus: o cooperativă, o formă de asociere. Susținem de foarte mult timp proiecte de genul ăsta și am considerat necesară constituirea unei astfel de cooperative ca, după brandul pe care l-am lansat anul trecut, să continuăm printr-un sistem integrat, pentru ca oamenii să regăsească produsele autohtone pe mese”, a completat Horațiu Raicu, secretar general Agrostar, pentru sursa citată.

Mâncare sănătoasă pe fiecare masă

În prezent, marea provocare a producătorilor este desfacerea. Principala activitate a acestei tinere cooperative este achiziția și vânzarea produselor membrilor cooperativei către key acount-urile românești.

„Avem diferite firme asociate care vor face prelucrarea și, pe parcurs, fiind implicat și Agrostar, ne dorim să deschidem în toate domeniile câte o firmă, care să ne ajute cu prelucrarea și tot ce mai avem nevoie”, a afirmat președintele Cooperativei „Țara mea“.

Produsele vin să acopere toate sectoarele, de la cereale, legume, fructe, lactate și brânzeturi, până la carne, mezeluri și ouă și vor fi doar de calitate superioară.

„Am avut în vedere ca aceste produse să fie cât mai sănătoase, de aici și numele de «Țara mea». De la asta a pornit totul. Vrem ca România să mănânce sănătos, pentru că toată lumea este sătulă de mâncăruri toxice care nu ne fac bine“, a adăugat Alexandru Stănescu.

Sistemul este unul integrat și se încearcă valorificarea a tot ceea ce produc membrii asociației.

„Dorim să multiplicăm ideea și în alte zone. Anul trecut am început acest proiect printr-un pionierat și, din păcate, nu am realizat un profit. Sperăm ca anul acesta să ieșim măcar pe zero. Prin toate investițiile care s-au făcut în decursul anului trecut și al acestui an, am ajuns departe”, a spus Horațiu Raicu.

Cei care se ocupă de prelucrare o fac după anumite rețete recomandate, urmând tradiția zonei Oltului. Mai mult, pe viitor, vor fi și produse tradiționale sau rețete consacrate, care trebuie să ajungă cunoscute de toți consumatorii din țară. Printre planurile de viitor se regăsesc și înființarea unei secții de colectare a laptelui, a unei fabrici de unt la Vișina și a unei ferme de găini ouătoare, tot la Vișina.

Calitatea de sub brand

Membrii „Țara mea“ au și planuri pe termen scurt, printre care se numără producerea de legume în spații protejate, în sere.

„Încercăm să facem și inovații, să ne folosim de apă termală în vederea încălzirii terenurilor. Serele sunt energofile, consumă foarte multă energie și ne-am propus ca pe zece hectare să construim un complex de sere ca să avem producție pe tot timpul anului. Atâta timp cât suntem o federație de tip sindical, noi reprezentăm atât interesele sociale, cât și economice ale membrilor. Încercăm să mergem spre o nouă construcție în zona sindicală“, a menționat secretarul general Agrostar.

Către comercianți vor merge doar produsele de primă calitate, celelalte fiind trimise către procesatorii parteneri, până când asociația va avea propriile fabrici. Toate produsele realizate se vor regăsi însă sub brandul „Țara mea“.

„Ținem foarte mult la calitatea produselor. Încercăm încă odată să promovăm produsele noastre românești și nu doar o etichetă pe care să scrie «produs în România», dar cu materie primă adusă din afara țării”, a adăugat secretarul general al Agrostar.

Spații de depozitare eficiente

Pentru comuna Izbiceni, această formă asociativă poate fi extrem de benefică, crede primarul Mircea Velica. Singurul deziderat este ca aceste forme să fie funcționale, iar impozitul să rămână la nivel local.

„Propunerea pe care noi (Asociația comunelor, n.r.) am făcut-o a fost ca impozitul din venitul pe agricultură să fie încasat de primării și să rămână la nivelul lor, iar acest impozit care vine de la agricultori să fie folosit în proporție de 60% ca parte de cofinanțare pentru proiecte la nivel de unitate administrativ teritorială și 40% să se ducă către formele asociative ale tinerilor fermieri“, a declarat primarul comunei Izbiceni, pentru sursa citată.

Din punctul său de vedere, este nevoie și de construirea unor spații în care să se depoziteze marfa, care să fie ambalată, etichetată și livrată apoi către supermarketuri. Dintr-o tonă de ardei, de exemplu, doar 700 kg sunt calitatea întâi.

„În cadrul acestor depozite trebuie să fie un laborator de testare a calității și un laborator de pedologie și chimie, în așa fel încât să știm ce substanțe administrăm și cât administrăm. Avem marele avantaj că România este totuși printre țările care folosesc ca substanță activă pe hectar o cantitate foarte mică față de țările dezvoltate precum Germania, Franța, Olanda și chiar Turcia. Acolo se obțin producții importante, dar și cu cantități foarte mari de substanță activă și în special de azot. De aici și problemele care apar în relația cu consumatorii”, menționează Mircea Velica.

Integrarea producției, obiectivul cooperativei

În urma sortării și livrării către supermarketuri numai a legumelor de calitatea întâi, o anumită cantitate îi rămâne fermierului care nu poate să o valorifice superior de unul singur. Toate aceste proceduri se pot face numai într-o fabrică dimensionată în funcție de suprafață și de calitatea de producție. De altfel, unul dintre obiectivele Consiliului de Administrație al Cooperativei „Țara mea“ este integrarea producției.

„În felul acesta, el va ajunge să-și valorifice integral întreaga producție obținând și plusvaloare, care se va duce în acoperirea unor cheltuieli. Mai mult, ei ar putea să plătească și la Casa de Asigurări de Sănătate, la Casa de Pensii ca să beneficieze de pensie când vor ajunge la o anumită vârstă, în urma cotizației. Membrii cooperatori vor putea într-adevăr să valorifice superior tot ceea ce produc ei pe o anumită suprafață de teren pe care o au moștenire de la părinți. De asemenea, am făcut o propunere domnului ministru, pentru cumpărarea de pământ de către membrii din cooperativă care au putere financiară și chiar vor să poată accesa credite cu dobândă foarte mică pe o perioadă de minimum 20 de ani, dar punctual, numai pentru cumpărarea de pământ”, a specificat primarul Mircea Velica, convins fiind că formele asociative vor avea succes.

În lipsa lor, riscul este ca fermierii să rămână în continuare la mâna intermediarilor. Cooperativă înseamnă și stabilirea unei strategii anuale, ținând cont de cerințele pieței, și suport reciproc, și o voce mai puternică ce poate fi auzită mai ușor la toate nivelurile.

Mai mult, prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală, formele asociative sunt susținute prin finanțări de până la 90%. Noile măsuri, atât pentru tinerii fermieri, cât și pentru modernizarea exploatațiilor agricole sunt avute în vedere de către cei din „Țara mea“, iar Federația Agrostar lucrează la demararea unor proiecte pe aceste măsuri, în cadrul acestei asociații.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE