Cooperativa, sansa unui profit mai mare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In vreme ce la noi fermierii se tem de cooperative, producatorii agricoli din alte state au inteles ca acestea le deschid calea catre profituri mai mari.

Spre exemplu, un grup de producatori din Spania au reusit sa acceseze 27.403 euro, printr-un proiect finantat prin Axa 1, Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” si care a fost implementat in perioada 10 noiembrie 2009 – 23 aprilie 2010, in Baix Llobregat din regiunea Catalonia, Spania.

Can Perol Baix Llobregat SL s-a format in 2008 prin asocierea a sase familii spaniole din regiunea Catalonia, cu scopul de a dezvolta o afacere care consta in comercializarea directa a produselor agricole de inalta calitate catre consumatorii din zona metropolitana a Barcelonei, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Ideea de a infiinta societatea s-a inspirat din succesul inregistrat de campania ADV Frutas (Agrupació de Defensa Vegetal), organizata in Baix Llobregat, cu rolul de a consilia fermierii individuali in practicarea unei agriculturi organice.

Obiectivul proiectului initiat de Can Perol a fost imbunatatirea competitivitații companiilor agroalimentare prin promovarea produselor organice obtinute in fermele din zona Baix Llobregat.

Principalele activitati au constat in:

  • crearea unor canale inovatoare de marketing pentru produsele ecologice locale;
  • certificarea produselor comercializate prin intermediul Can Perol Baix Llobregat SL, inregistrate si recunoscute de Consiliul Catalan pentru Produse Agricole Ecologice;
  • sprijinirea comercializarii directe de produse agricole catre consumatori si stabilirea unor preturi corecte pentru producatori;
  • crearea unui sistem on-line de marketing inovator, respectiv realizarea website-ului www.canperol.cat.

Rezultatele proiectului includ cresterea competitivitatii pentru companiile rurale participante, imbunatatirea marketingului in randul produselor agricole ecologice, cresterea valorii adaugate a produselor obtinute in Baix Llobregat, crearea de locuri de munca permanente in zona periurbana (prin angajarea a 15 persoane, dintre care 11 femei), dezvoltarea infrastructurii pietei agricole din zona de implementare a proiectului și consolidarea productiei produselor agricole ecologice.

Una dintre lectiile invatate prin intermediul acestui proiect a fost ca daca se porneste din start cu o idee buna si concentrata pe rezultate de calitate, chiar si un proiect cu o valoare mica de finantare poate genera beneficii semnificative in zonele rurale in care este implementat.

Fermierii romani pot obtine fonduri europene nerambursabile pentru cooperative prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, care acorda o atentie deosebita sprijinirii proiectelor de tip lant scurt. Se are in vedere acordarea de sprijin pentru a facilita cooperarea intre persoanele participante la dezvoltarea rurala, pentru a-i ajuta sa depaseasca si sa aplaneze problemele specifice de natura socio-economica, legate de dezvoltarea afacerilor si de asigurarea de servicii in zonele rurale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE