Subventii 2015: ce trebuie sa faca fermierii afectati de seceta pentru a nu avea probleme cu un control APIA

Facebook
Twitter

Fermierii care au culturi afectate puternic de seceta nu vor fi pusi in situatia de a pierde subventiile APIA, daca vor aduce la sediul Agentiei procesele verbale de constatare intocmite de comisiile locale. In caz contrar, agricultorii risca sa fie sanctiuni daca in urma controalelor vor fi depistate neconcordante intre culturile declarate si terenurile de la fata locului.

„Situatiile de calamitati, de orice natura, sunt prevazute in legislatia in baza careia noi acordam platile directe. Astfel, dupa ce comisia de constatare elibereaza procesul verbal, fermierii au obligatia ca in 15 zile de la producerea fenomenului sa aduca la cunostinta Agentiei acest proces verbal, printr-o copie. In felul acesta, la un eventual control facut de Agentie, in situatia in care fermierul va fi inclus in esantionul nostru de control, si cultura nu este identificata la fata locului, poate sa nu fie sanctionat, daca a adus la cunostinta Agentiei procesul de constatare a pagubelor”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudia Stelea, director APIA Buzau.

Aceeasi opinie a fost exprimata si de catre Constantin Negrea, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Gorj.

„Din punctul nostru de vedere subventiile se vor acorda in continuare, dar as vrea sa rog fermierii care au suferit aceste pierderi si vor intra in posesia proceselor verbale de constatare a calamitatilor sa depuna o copie a acestui document si la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Asta pentru ca in zilele urmatoare, noi vom incepe campania de verificare in teren a acestor suprafete si sigur ca in masura in care culturile respective vor fi desfiintate, fie prin pasunat, fie prin taierea lor si darea in consum la animale fermierii risca sanctiuni. In momentul in care exista acest proces verbal de constatare a calamitatilor fermierul este exonerat de eventualele penalitati, el isi va primi subventia in continuare”, a declarat Constantin Negrea, potrivit Pandurul.ro.

Controalele APIA se vor desfasura pana la data de 30 septembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE