Printr-un proiect finantat prin Axa 1, Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, Vincenzo Sposato, un antreprenor din Italia, a reusit sa obtina 35.000 de euro pentru a revitaliza ferma familiei sale.

Proprietarul fermei „Le conche” a preluat afacerea de familie in 2009. Investitia realizata cu sprijinul FEADR a avut ca rezultat imbunatatirea productivitatii agricole, diversificarea activitatii prin orientarea catre cresterea si reproducerea de suine și dezvoltarea unor canale noi de distributie a produselor; toate acestea au dus la  consolidarea viabilitatii fermei.

Exploatatia, cu o suprafata de 26 de hectare, este amplasata in Valea Crati, o zona recunoscuta ca fiind favorabila cultivarii maslinilor si vitei-de-vie, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Planul de afaceri al tanarului fermier a avut in vedere imbunatatirea calitatii produselor existente, respectiv a uleiului de masline, pentru care detine certificare de produs organic si care este ambalat sub marca Brazio, recunoscuta ca denumire de origine protejata (DOP).

In plus, beneficiarul s-a orientat catre cresterea suinelor de culoare neagra, specie specifica regiunii Calabria, si catre deschiderea unui magazin de desfacere, ceea ce a determinat marirea vanzarilor. Prin intermediul  magazinului se comercializeaza jumatate din produsele obtinute in cadrul fermei, 40% prin supermarketurile locale si 10% on-line.

Obiectivele proiectului au constat in modernizarea exploatatiei, introducerea unor practici agricole durabile, cresterea calitatii produselor, diversificarea activitatilor si imbunatatirea sistemului de vanzari. Principalele activitati au inclus:

  • infiintarea unui sistem de irigatii prin utilizarea apelor uzate;
  • instalarea unui sistem de colectare a turtei de masline obtinuta in urma presarii la rece;
  • construirea unui spatiu destinat cresterii porcilor;
  • realizarea unui website al fermei, disponibil in limbile italiana si engleza;
  • adaptarea productiei de ulei de masline pentru a obtine certificarea DOP;
  • instalarea a doua panouri fotovoltaice;
  • deschiderea unui magazin.

Investitia a dus la cresterea profitabilitatii fermei, scaderea costurilor de productie (energie, apa, ingrasaminte), reducerea apelor uzate cu pana la 50%, imbunatatirea calitatii uleiului de masline și conservarea biodiversitatii regionale, prin cresterea unei specii locale de suine de culoare neagra. Reprezentantii fermei au inceput o colaborare fructuoasa cu o universitate locala, iar ferma a devenit membra a unei cooperative de procesare a carnii de porc. Se preconizeaza o evolutie economica pozitiva a fermei, in urmatorii ani.

Pentru dezvoltarea afacerii, tanarul fermier a obtinut finantare de 486.000 de euro prin intermediul a trei proiecte FEADR, prin masurile 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, 132 – „Introducerea sistemelor de calitate alimentara” si 311 – „Diversificarea catre activitati non-agricole”.

Abilitatea beneficiarului de a crea o retea a agricultorilor locali a determinat dezvoltarea unor solutii inovatoare si introducerea produselor fermei pe o noua piata de desfacere, prin intermediul supermarketurilor.

Potrivit secretarului de stat in MADR, George Turtoi, vor putea fi depuse proiecte integrate si in cadrul PNDR 2020.

Share on Facebook