Prognoza agrometeorologica pentru perioada 19 – 25 august 2015. Lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar din cauza precipitatiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Majoritatea lucrarilor agricole de sezon vor fi sistate temporar din cauza precipitatiilor prognozate pentru intervalul 19 – 25 august 2015, se arata in prognoza agrometeorologica realizata de ANM.

In aceasta perioada va predomina o vreme in general normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 13…24°C la nivelul intregului teritoriu, limite apropiate de mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 15…28°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre 10…20°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi cu caracter aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vântului si izolat, caderi de grindina. De asemenea, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 19 – 25 august 2015

In cultura de porumb, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare, local in sudul si centrul Transilvaniei, precum si in nord-vestul Moldovei.

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de apa va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in majoritatea regiunilor. in centrul si sudul Transilvaniei, local in nord-vestul, estul si sudul Moldovei, nord-estul Munteniei, rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare pâna la apropiate de optim.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 19 – 25 august 2015

In conditiile agrometeorologice mentionate, atât la culturile prasitoare, cât si la speciile pomi-viticole, ritmurile de crestere, coacere si maturare vor evolua in general normal, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

De asemenea, pe arealele agricole unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, procesele de vegetatie ale culturilor de câmp vor fi stânjenite, starea de vegetatie a plantelor fiind pe ansamblu medie si slaba.

Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea in ceara si deplina (10-100%), iar in semanaturile efectuate in epoca optima se vor declansa lucrarile de recoltare.

In functie de data semanatului, porumbul isi va continua maturitatea in lapte si ceara (10-100%), precum si maturitatea deplina (10-40%).

La sfecla de zahar din principalele bazine de cultura vor predomina fazele de ingrosare a axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina (60-100%), iar la cartof cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica si izolat recoltarea.

Pomii fructiferi se vor afla in fazele de crestere a rodului, acumularea zaharului, precum si coacerea fructelor si recoltarea la soiurile de sezon.

In majoritatea plantatiilor viticole se vor inregistra cresterea si dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, coacerea in „parga” si local recoltarea la soiurile de masa.

Lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar de precipitatiile prognozate.

Pentru perioada 19 – 25 august 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Lucrari de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si efectuarea araturilor in vederea insamântarilor de toamna pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la pomii fructiferi si vita de vie.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE