septembrie 30, 2022

PNDR 2014-2020: s-a dat startul marii cooperativizări. Cum poate face badea Gheorghe 1.000 de euro dintr-un foc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agrostar încearcă să îi convingă pe fermierii din întreaga țară să înființeze cooperative agricole, pentru a primi fonduri europene nerambursabile mai însemnate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 și pentru a face față importurilor.

Producătorii agricoli care se vor asocia în cadrul unor cooperative vor primi punctaj suplimentar la evaluarea proiectelor cu fonduri europene nerambursabile. Dacă potențialii beneficiari vor depune proiecte care vizează și integrarea producției, atunci punctajul va crește și implicit valoarea fondurilor europene nerambursabile pe care le va primi.

Spre exemplu, dacă un fermier dorește să obțină fonduri europene nerambursabile strict pentru partea de producție, proiectul său poate fi finanțat în proporție de 50% cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Dacă va integra producția, va mai primi încă 20% fonduri europene nerambursabile pentru a acoperi cheltuielile legate de implementarea proiectului. Dacă se va asocia într-o cooperativă, atunci procentul fondurilor europene nerambursabile pe care le va primi poate ajunge la 90%.

Astfel că, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR 2014-2020, Ștefan Muscă, vicepreședintele Agrostar, a dat startul marii cooperativizări.

„În cadrul Agrostar, încercăm să organizăm activitatea agricultorilor din întreaga țară, la nivel fiecărui județ. Mergem din loc în loc pentru a-i învăța pe oameni ce trebuie să facă și încercăm să îi convingem să se asocieze în cooperative, prin care să dezvoltăm liniile de procesare, fie că vorbim de lactate, carne sau conserve din fructe și legume. Avem deja semnale pozitive din Slatina, județul Olt, Teleorman, Prahova, Giurgiu și Tulcea, fiind vorba de aproape 400 de fermieri care au răspuns deja afirmativ la propunerile noastre”, a declarat pentru stiriagricole.ro vicepreședintele Agrostar, Ștefan Muscă.

Fermierii care se vor asocia în cooperative agricole, în jurul Agrostar, vor dispune de linii de procesare de dimensiuni mici și medii, producția urmând să fie axată în special pe zona bio, unde România are potențial de dezvoltare, iar prețul de comercializare al acestor produse este mai ridicat decât al celor obținute în sistem convențional. În plus, cererea de produse bio de pe piețele internaționale este în creștere, astfel că producătorii vor putea exporta marfa.

Crearea de cooperative poate fi o șansă mai ales pentru micii producători, mai ales că de la 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte la nivel european, astfel că se va putea importa oricât, de oriunde din spațiul comunitar. În plus, există cerere mare de carne, dar România este deficitară în ceea ce privește numărul de ferme de creștere a animalelor pentru producția de carne.

„Am cerut MADR să ne sprijine să cumpărăm un laborator de transplant de embrioni mobil, astfel încât să putem produce material genetic în funcție de cerințele pieței. Micii producători, care au până la 20 de capete, nu vor rezista pe piață după eliminarea cotelor. Însă, dacă cel cu 5 vaci se va orienta spre rasele de carne, nu va mai trebui nici să mulgă vaca, pentru că vițelul trebuie lăsat să sugă și, după 10 luni, va vinde badea Gheorghe vita cu 1.000 de euro. Cum ar fi să ia omul simplu 5.000 de euro dintr-un foc?”, ne-a explicat Ștefan Muscă.

Deocamdată, cererea liderului Agrostar nu a găsit ecou la conducerea MADR.

Pe lângă procentul mai mare de fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR 2014-2020, fermierii care vor înființa cooperative vor putea beneficia de facilități fiscale. Prin modificările ce se vor aduce Codului Fiscal, se dorește eliminarea dublei impozitări a produselor agricole. În prezent, producătorul care își vinde marfa către o cooperativă este impozitat, iar apoi cooperativa plătește la rândul ei impozit pentru produsele respective, când le vinde. În noul Cod Fiscal va exista o prevedere conform căreia impozitarea să se facă doar pentru marfa vândută de cooperativă, potrivit declarațiilor oficialilor MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE