Șeful Direcției Industrie Alimentară avertizează producătorii: „Vom face două-trei controale pe an”

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a atestat până în prezent 386 de produse tradiționale și a respins 193 de dosare, în timp ce alte 42 au fost recunoscute ca produse obținute după rețete consacrate.

„Avem aprobate 386 de produse tradiționale și 193 respinse, dar mai avem în analiză alte 69 de dosare. Procesul de înregistrare continuă, trebuie doar să existe interes din partea producătorilor, iar noi vom promova aceste produse pentru creșterea încrederii consumatorului în produsele de calitate. Toate aceste produse atestate au fost controlate de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Sănătății, de ANSVSA și ANPC din punct de vedere al calității și trasabilității și nu au fost probleme. Vom face două-trei controale pe an deoarece ministerul și-a asumat o responsabilitate, și-a pus semnătura, logo, iar dacă o autoritate garantează acel produs acest lucru înseamnă că produsul este sigur și de calitate”, a declarat Viorel Morărescu, director general în MADR, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat că producătorii care și-au atestat produsele obținute tradițional au înregistrat vânzări cu 25% mai mari deoarece consumatorii au identificat mult mai ușor produsele.

„Producătorii atestați au afirmat că le-au crescut vânzările cu 20-25% deoarece consumatorii au identificat mult mai ușor produsele, dar și pentru că MADR garantează pentru ele. De aceea noi trebuie să ne asigurăm că există o calitate constantă a produselor și nu apar probleme. În general, cei care s-au angajat să producă astfel de produse sunt și ei, la rândul lor, oameni serioși. Consider că un produs de calitate trebuie să îl facă și un om de calitate”, a explicat directorul MADR.

În ceea ce privește produsele alimentare obținute după rețete consacrate, Viorel Morărescu apreciază că și în această zonă „au început să se miște lucrurile”, 42 de astfel de produse primind deja atestarea autorității de resort.

„Există interes și pentru atestarea produselor alimentare obținute după rețete consacrate, au început să se miște și aici lucrurile. Sunt deja 42 de astfel de produse atestate, care pot fi cumpărate prin marile lanțuri de magazine din România. Avem 6 produse pe panificație, 29 de produse din carne și 7 din lapte. Trebuie însă o educare și o informare a consumatorilor pentru că nu mulți știu ce sunt aceste produse consacrate”, a subliniat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

După modificarea și înăsprirea regulilor de atestare, numărul produselor tradiționale românești s-a redus de peste 10 de ori, de la 4.500, la aproape 400 în prezent. La finele lui 2013, România era, probabil, în Uniunea Europeană, țara cu cel mai mare număr de produse atestate la nivel național.

Conform condițiilor din noua legislație, produsul tradițional trebuie în primul rând să fie fabricat pe teritoriul României, nu trebuie să fie obținut în mod industrial și să nu conțină aditivi alimentari, iar procesul tehnologic și modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradițională, cu o rețetă transmisă din generații.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE