Drumul spre profit al unui start-up în viticultură, pavat cu fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 5,4 milioane de lei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin proiectul „Construire unitate vinificație-procesare struguri în comuna Vadu Săpat, județul Prahova”, finanțat prin Axa 1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală, Măsura 123 – „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere”, SC FREI ANDY SRL a beneficiat de fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 5,3 milioane de lei pentru dezvoltarea unei afaceri în producția de vinuri în perioada 2009-2013.

Firma prahoveană a fost înființată în iulie 2004. Începând din anul 2006, au fost achiziționate terenuri destinate cultivării viței-de-vie, ajungând, în toamna lui 2014, la 9,4 ha, moment din care beneficiarul a început desfășurarea de activități de cultivare a strugurilor şi de fabricare a vinului.

Obiectivul general al proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile a fost creşterea competitivității societății, prin îmbunătățirea procesării şi a marketingului produselor viticole, utilizând mai bine resursele umane şi alți factori de producție.

Prin realizarea investiției, beneficiarul şi-a propus să atingă următoarele obiective specifice: îmbunătățirea competitivității vinurilor din struguri, orientarea producției în funcție de tendințele previzionate ale pieței viticole, dezvoltarea unei activități eficiente de procesare a strugurilor, realizarea unor produse de calitate europeană, prin utilizarea unor tehnologii moderne, promovarea unor metode de producție prietenoase cu mediul, crearea de oportunități pentru noi locuri de muncă în zona rurală și creşterea valorii adăugate a produselor viticole şi a eficienței economice a activității societății, prin dezvoltarea, modernizarea şi achiziția echipamentelor şi tehnologiilor de prelucrare.

Proiectul finanțat cu fonduri europene nerambursabile a prevăzut şi obiective indirecte: stimularea sectorului agricol de bază, în vederea alinierii la standardele Uniunii Europene (UE), prin exigențele impuse de procesatori, îmbogățirea ofertei de vinuri pe piața internă, creşterea gradului de satisfacere a consumatorilor și impulsionarea dezvoltării mediului rural, prin mărirea nivelului veniturilor locuitorilor, ca urmare a creării de locuri de muncă.

Proiectul derulat cu fonduri europene nerambursabile a fost depus în cadrul sesiunii august-septembrie 2009. Procesul de evaluare s-a finalizat în decembrie 2009. Firma a utilizat servicii specializate de consultanță, pentru completarea cererii de finanțare, elaborarea documentației tehnico-economice și managementul proiectului.

Prin proiectul cu finanțare europeană nerambursabilă, a fost construită o hală unde se desfăşoară activitățile tehnologice de prelucrare pentru producerea vinului şi au fost achiziționate echipamente specifice.

Prin respectarea tehnologiei specifice culturii viței-de-vie, societatea putea obține o producție proprie de aproximativ 77 de tone (echivalentul a 80.000 de sticle de 0,75 l). Cu ajutorul investiției, pot fi realizate aproximativ 249 de tone (echivalentul a 254.872 de sticle de 0,75 l).

Rezultatele proiectului finanțat cu fonduri europene sunt reflectate în creşterea capacității de producție şi a veniturilor unității de vinificație. Pentru a avea aceste realizări, au fost angajate șase persoane cu normă întreagă şi alte 20 pe posturi sezoniere.

Beneficiarul proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile și persoanele care și-au asumat implementarea lui au dat dovadă de flexibilitate, creativitate şi angajament pentru a-l duce la capăt cu succes, știut fiind că ar fi putut surveni dificultăți tehnico-financiare.

Proiectul a fost implementat într-o zonă cu mare potențial viticol, ca o condiție esențială pentru dezvoltarea unei afaceri sustenabile în domeniu. Județul Prahova deține una dintre cele mai importante unități de profil, amplasată în inima podgoriei Dealu Mare, renumită pentru vinurile roşii de înaltă calitate. Este vorba despre Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificație Valea Călugărească, cel care urmărește și recomandă tehnologiile de cultură a viței-de-vie şi metodele moderne de vinificație pe cele circa 14 500 de hectare ale podgoriei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE