Prognoza agrometeorologică pentru perioada 11-17 aprilie 2015. Temperatura favorabilă parcurgerii primelor faze de vegetaţie la culturile înfiinţate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În perioada 11-17 aprilie, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole, potrivit prognozei agrometeorologice, realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Caracteristici meteorologice pentru perioada 11-17 aprilie 2015

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 8…17°C, abaterile terrmice pozitive fiind de 1…5°C, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 14…24°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului se va situa între -1…11°C la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 10…20°C la scara întregii ţări, favorabilă parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor de primăvară (sfeclă de zahăr, cartof, floarea-soarelui, porumb, etc).

Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, izolat sub formă aversă îndeosebi în vestul, centrul şi nordul ţării, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 11-17 aprilie 2015

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării.

Deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în Banat, pe suprafeţe extinse din Crişana, vestul Maramureşului, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul, nordvestul şi local în centrul Moldovei.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

În Crişana, nordul, nord-vestul şi local în centrul Moldovei, vestul Maramureşului, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul şi centrul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole pentru perioada 11-17 aprilie 2015

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole, pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în depresiunile din centrul ţării, procesele vegetative vor fi uşor încetinite.

Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine în general bună şi medie în culturile înfiinţate în perioada optimă, iar la cele tardive, medie şi slabă. Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, orzul şi grâul de toamnă îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia, înfrăţire şi alungirea paiului (10-100%), în majoritatea zonelor de cultură.

Cultura de rapiţă îşi va continua înfrunzirea (7-13 frunze), alungirea tulpinii (10-70%), precum şi apariţia inflorescenţelor (10-30%).

În cea mai mare parte a plantaţiilor pomicole, sâmburoasele vor parcurge înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea, iar la seminţoase se vor semnala fazele de înmugurire şi dezmugurire.

Viţa de vie se va afla predominant în fazele de „plâns” şi înmugurire, în toate podgoriile. Lucrările agricole specifice (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfăşura în general normal, la nivelul întregii ţări.

Recomandările specialiștilor pentru perioada 11-17 aprilie 2015

 

  • Definitivarea însămânţării culturilor din prima urgenţă (orzoaică, ovăz, borceag, lucernă, sfeclă de zahăr);
  • Pregătirea patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Fertilizarea fazială a cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE