Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, după care va intra într-un proces de răcire, acesta devenind normal pe întreg teritoriul agricol al țării, potrivit prognozei agrometeorologice, realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12…21°C, în primele zile, valori mai ridicate cu 1…10°C față de mediile multianuale și 4…12°C, spre sfârșitul intervalului, limite apropiate de normalul perioadei. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 9…27°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului va oscila între 0…14°C, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 6…17°C, limite optime continuării însămânțărilor de primăvară, precum și parcurgerii primelor faze de vegetație (germinare-răsărire) la culturile înființate până în prezent.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a țării, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 16 – 22 Aprilie 2015
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi izolat puternică) se vor înregistra în Banat, Crişana, Maramureş, pe suprafeţe extinse din Transilvania, nordul şi estul Moldovei.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în majoritatea regiunilor agricole. În vestul, nordul şi centrul ţării se va semnala seceta pedologică moderată şi local puternică.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole în perioada 16 – 22 Aprilie 2015
Pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de înfrăţire (50-100%) şi alungirea tulpinii (10-50%), iar culturile însămânţate tardiv îşi vor continua formarea frunzei a treia (70-100%), precum şi înfrăţirea (40-100%).
Rapiţa se va afla în fazele de înfrunzire (8-14 frunze), alungirea tulpinii (10-70%) şi apariţia inflorescenţelor (10-40%). În plantaţiile pomicole, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi legarea rodului, iar la seminţoase se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire şi apariţia butonilor florali.
În majoritatea podgoriilor, vița de vie va înregistra faza de „plâns”, înmugurire. și dezmugurire.
Culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înfiinţate până în prezent se vor afla în primele faze de vegetaţie (germinare-răsărire), continuându-se totodată lucrările de semănat.
Ca urmare, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tăieri şi tratamente fito-sanitare în vii şi livezi), se vor efectua pe ansamblu normal.
Recomandări de specialitate 16 – 22 Aprilie 2015
• Definitivarea însămânţării culturilor din prima urgenţă (orzoaică, ovăz, borceag, lucernă, sfeclă de zahăr);
• Continuarea pregătirii patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
• Fertilizarea fazială a cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole;
• Verificarea și controlul semănaturilor de primăvară în vederea capacității de germinare;
• Eliminarea surplusului de apă de la suprafața solului, prin efectuarea de rigole de scurgere.