Romulus Oprea: Cultivatorii de cartofi sunt într-o situație dificilă. Prețul crește de câteva ori de la fermă la piață

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Președintele Asociației „Cartof-Cov”, Romulus Oprea, spune că producătorii de cartofi din România sunt într-o situație dificilă, deoarece intermediarii și comercianții majorează de câteva ori prețurile și introduc pe piață marfă de slabă calitate din import.

„Rebuturile care nu se vând în străinătate ajung la noi și în piață spun că sunt cartofi românești”, ne-a precizat președintele Asociației „Cartof-Cov”, Romulus Oprea.

În plus, producătorii nu beneficiază de pe urma muncii lor, în condițiile în care intermediarii și comercianții pun adaosuri mari. Prețurile la raft ar trebui să scadă din iunie, o dată cu reducerea TVA la alimente, în medie cu 12%. Reducerea TVA nu se aplică și la sămânța de cartofi.

În schimb, cultivatorii de cartofi vor primi subvenții, în cadrul schemelor de sprijin cuplat. Sprijinul cuplat la sămânța de cartof va fi de 960 de euro/ha în 2015 și va crește anual până în 2020, în vreme ce sprijinul cuplat la sămânța de cartof timpuriu va fi de 700 de euro/ha anul acesta, urmând să crească anual până în 2020.

În plus, beneficiarii fondurilor europene care vor folosi sămânță românească vor primi punctaj suplimentar la evaluarea proiectului derulat prin PNDR 2014-2020.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE