Cum transformi o fermă de vaci cu un milion de euro fonduri europene nerambursabile într-o exploatație modernă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O fermă de vaci din comuna olteană Rușănești reprezintă un exemplu de bună practică în sectorul afacerilor agro-zootehnice din România, administratorul fiind „abonat” la finanțări europene nerambursabile.

Tânărul întreprinzător Florin Chirea a considerat că, în timp ce unii pribegesc pe meleaguri străine pentru a-și face un rost, iar alţii așteaptă norocul să le bată la ușă, el poate să pornească o afacere serioasă, aducând pe teren propriu banii de peste hotare.

Afacerea familiei Chirea pornise din anul 1999, când tatăl lui Florin preluase o veche secţie de mecanizare a fostului CAP, ale cărei utilaje erau deja depășite din punct de vedere tehnologic. Patru ani mai târziu, când și-a terminat studiile, Florin Chirea a preluat frâiele afacerii. Ferma mai deţinea, în perioada respectivă, 600 de hectare în arendă și o moară de cereale cu capacitate mică de procesare.

Tânărul a înţeles repede că utilajele vechi din dotare nu l-ar fi putut ajuta prea mult să facă performanţă, iar seceta din acei ani l-a convins că are nevoie de echipamente puternice și fiabile ca să poată răzbate. Așa că, dintr-o nevoie stringentă, a început aventura accesării de fonduri europene, potrivit informațiilor publicate de revista România Rurală.

A început cu un proiect SAPARD, prin care S.C. Agro Chirea S.R.L. a achiziţionat utilaje pentru cultura vegetală. Din dorinţa de a aduce valoare adăugată produselor agricole prost plătite, Florin Chirea a demarat, în anul 2008, un proiect prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, cu o valoare eligibilă de aproximativ 1.700.00 de euro, din care 55% contribuţie europeană, pentru înfiinţarea activităţii de zootehnie. În acest fel a achiziţionat echipamente și utilaje și a construit un adăpost pentru 300 de vaci de lapte, o sală de muls și lagune pentru depozitarea dejecţiilor.

Rezultatele au fost spectaculoase. Suprafaţa de teren arabil exploatată de societate s-a triplat, calitatea produselor agricole a crescut, iar numărul angajaţilor s-a dublat. De la mulsul manual, cu mult efort și eficienţă scăzută, s-a ajuns la un proces computerizat. Cele 120 de locuri de muncă de la fermă reprezintă un mare beneficiu pentru comunitate, iar perspectivele promit posibilităţi și mai mari. Chiar dacă rezultatele financiare nu au apărut „de azi pemâine”, timpul a dovedit că este o afacere profitabilă, care crește an de an.

Florin Chirea mărturisește că nu a fost un drum ușor, dar cu siguranţă a meritat efortul. A fost greu pentru că, la vremea respectivă, băncile priveau cu reticenţă acordarea împrumuturilor pentru agricultură, o zonă sensibilă aflată parţial la voia naturii. Cu timpul, însă, mentalităţile s-au schimbat și în acest sens, iar băncile sunt cele care propun astfel de parteneriate.

În prezent, ferma de vaci din comuna Rușănești, judeţul Olt, deţine peste 700 de capete de bovine, majoritatea cumpărate din Olanda, dintre care 300 sunt vaci de lapte. Toată activitatea este mecanizată, cu tehnologie de ultimă generaţie.

Producţia totală zilnică de lapte este de aproape 5.000 de litri, iar ferma este furnizor permanent al unei mari fabrici de procesare a laptelui din România. Societatea exploatează 2.500 de hectare de teren arabil și deţine tehnologie pentru exploatarea a 5.000 de hectare.

În 2013, S.C. Agro Chirea S.R.L. a semnat un alt contract de finanţare prin PNDR, de data aceasta pentru dezvoltarea sectorului de creștere a bovinelor de carne și pentru eficientizarea activităţii de producere a cerealelor. Proiectul, în valoare de 1,5 milioane de euro, se află, în prezent, în faza de achiziţii.  Contribuţia firmei este de 700.000 de euro, iar finanţarea nerambursabilă este de 800.000 de euro.

După toate experienţele prin care a trecut, tânărul întreprinzător este mai hotărât ca niciodată să nu se oprească aici.

„O astfel de activitate este foarte intensă și sunt solicitat 12-14 ore pe zi, dar merită orice sacrificiu. Nu simţi niciodată oboseala, dacă faci ceea ce-ţi place! În continuare dorim să depunem și alte proiecte cu finanţare europeană, dar tot pentru activităţile pe care le cunoaștem și le stăpânim”, spune Florin Chirea.

La finele acestei luni, se vor deschide două măsuri de investiții prin PNDR 2014-2020, Măsura 4 – Investiții în ferme și sub-măsura pentru tineri fermieri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE