Majoritatea producatorilor de cartofi atrag atentia ca in ultimii ani au reusit cu greu sa isi acopere costurile de productie si avertizeaza ca producerea de samanta de cartof in Romania e pe cale de disparitie.

„Suprafata din Romania plantata cu cartof e in scadere de la an la an, deoarece productiile s-au vandut sub pretul de cost, tot sezonul. Anul trecut a fost o situatie speciala, un sezon cu supraproductie in Europa, un sezon care si conjuctural am avut de suferit din cauza embargoului cu Rusia. Toate aceste lucruri au produs o concurenta neloiala producatorilor romani. Supermarketurile prefera marfa din import, pentru ca sunt detinute de concerne internationale pana la urma”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Romulus Oprea, presedintele Asociatilor de Cultivatori de Cartof – COV.

Totodata, Romulus Oprea afirma ca 2013 a fost un an bun pentru cartof, ceea ce a facut ca producatorii sa nu renunte de tot la aceasta cultura. Cu toate acestea, presedintele Asociatilor de Cultivatori de Cartof – COV atrage atentia ca suprafata cultivata cu cartof scade in Romania de la an la an.

„Din ultimii 4 ani, doar unul singur a fost profitabil, drept urmare suprafata cultivata scade. E o cultura cu risc foarte mare. Un hectar de cartof costa cat 10 hectare de grau minim. Daca vorbim de cartof de samanta ne ducem la o cheltuiala pe hectar de 30.000 de lei. Cine e nebun sa riste in halul asta?”, a mai spus Romulus Oprea.

Din punct de vedere al productiei din 2015, presedintele Asociatilor de Cultivatori de Cartof – COV spune ca e prematur sa ne pronuntam.

„Primavara a fost destul de intarziata, umiditatea a facut ca multi cartofi sa putrezeasca in pamant. Acum, vremea s-a mai incalzit, probabil si culturile vor evolua mai rapid”, precizeaza Romulus Oprea.

Producator: Suntem la limita. Costurile de productie sunt de peste 15.000 de lei pe hectar

Dumitru Ionescu este un producator asociat la cooperativa Nova Plant, din Dambovita, care a fost nevoit sa vanda un kilogram de cartofi si cu 30 de bani, costurile de productie ajungand anual la peste 15.000 de lei pe hectar.

„Anul trecut, am vandut un kilogram de cartofi cu 40 de bani, ba chiar si cu 30. Pe piata, in schimb, nu ii gasiti sub un leu. Nu ne descurcam, suntem la limita. Costurile de productie sunt de peste 15.000 de lei pe hectar. Noi insa mai punem si varza in cultura dubla. Mai dai lovitura la una din ele. Nu reusim de fiecare data sa ne acoperim costurile de productie, dar mereu spunem ca anul viitor e mai bine. Doar de agricultura ne-am ocupat toata viata”, ne-a declarat producatorul dambovitean Dumitru Ionescu.

Una dintre solutiile pentru oprirea declinului in cultura cartofului gandite de Ministerul Agriculturii a fost acordarea platilor cuplate, pentru cartofii de consum si cei de samanta. Numai ca, printre conditii, se numara si aceea de a folosit samanta romaneasca, iar cultivatorii sustin, ca si in cazul altor legume si fructe, ca nu prea mai au unde sa o gaseasca.

„Din punctul meu de vedere, soiurile care merg cel mai bine in Romania sunt Riviera, Carerra si Rosu Bellarosa. Eu am plantat aceste soiuri. In ceea ce priveste soiurile romanesti, nu prea reusim sa gasim samanta romaneasca. De exemplu, Institutul de la Brasov nu a mai produs. In prezent, foarte multi au devenit multiplicatori, in sensul in care acestia cumpara samanta din Olanda, o pun un an sau doi, apoi ne-o vand noua”, ne-a mai spus producatorul Dumitru Ionescu.

Romulus Oprea: In aceasta perioada, cartoful romanesc nu are cum sa fie mai mare decat un ou de gaina

L-am intrebat pe Romulus Oprea daca in aceasta perioada putem vorbi de aparitia cartofilor noi romanesti in pietele din tara. Presedintele Asociatilor de Cultivatori de Cartof – COV atentioneaza ca multi se folosesc de aceasta titulatura importand cartofi din spatiile extracomunitare si vanzandu-i ca fiind marfa din productia interna.

„Au iest cartofii noi romanesti, insa in cantitati foarte mici. Numai culturile care au fost puse in spatiul protejat, ceea ce inseamna un procent foarte mic si in cantitati mici. Unii se folosesc insa de aceasta titulatura, aducand cartofi din Egipt, Israel, din spatiile extracomunitare, pe care ii declara cartofi romanesti. In aceasta perioada, cartoful romanesc nu are cum sa fie mai mare decat un ou de gaina. Un cartof romanesc nu are cum sa fie in luna mai sa spunem de 200-300 de grame”, a mai precizat Romulus Oprea.

Presedintele Asociatilor de Cultivatori de Cartof – COV afirma de asemenea ca cei care vor produce cartofi timpurii pentru industrializare vor avea doua surse: ori cartoful certificat, produs in Romania, ori cartoful certificat, dar importat, deoarece producerea de samanta in Romania e pe cale de disparitie. Astfel, pentru a fi competitivi, cultivatorii trebuie sa importe samanta.

 

Share on Facebook