Producatorii sustin ca in Romania nu exista o piata reala pentru tomate, costurile de productie ajungand la aproximativ 20.000 de lei pentru un hectar, astfel ca este mai rentabil sa cultive soiuri care se preteaza mai bine procesarii.

Astfel, cei care doresc sa inceapa o afacere in acest sector ar trebui sa dispuna de fonduri proprii si sa se bazeze cat mai putin pe ajutorul statului, sustine Marius Guita, un producator asociat, impreuna cu alte 5 persoane, la compania Agroleg Grup, din Galati. Desi impreuna dispun de o suprafata agricola de circa 300 de hectare, pe care cultiva in general cereale, fermierii galateni au ales ca in acest an sa planteze rosii pe o suprafata de doar 2 hectare, din cauza vanzarilor tot mai slabe din ultimii ani.

„Anul acesta, am decis sa avem tomate pe o suprafata de doar 2 hectare, desi in trecut am avut si 20 de hectare pentru rosii. Din pacate, vanzarea produselor agricole este problematica la noi. Pentru productia de anul acesta am ales sa mergem preponderent pe soiul „Rio Grande”, bun mai degraba pentru bulion sau pasta de bulion. In alti ani cultivam si hibrizi. In Romania insa nu exista o piata reala a tomatei, care sa asigure un pret minim pentru a-ti acoperi costurile”, ne-a declarat Marius Guita, producator asociat in cadrul SC Agroleg Grup, din Galati.

Marius Guita afirma ca cei care vor sa deschida o afacere in domeniul agricol ar trebui sa se bazeze mai degraba pe fondurile proprii decat pe ajutorul primit din partea statului. Unul dintre mecanismele de sprijin gandite de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este acordarea de plati cuplate pentru legumicultura, din 2016, printre conditii fiind si aceea ca producatorii sa foloseasca genetica romaneasca.

„In ceea ce priveste platile cuplate, va pot spune ca nu ne intereseaza neaparat. Nu poti lua statul in calcul atunci cand deschizi o afacere. Am lucrat cu statul, insa acesta face foarte tarziu platile. Mai rau te incurca”, ne-a mai spus acesta.

Costurile de productie estimate de Marius Guita sunt de circa 20.000 de lei pe hectar.

„Un pret bun sau bunicel, mai exact, pentru producator la orice leguma, nu doar pentru rosie, este de minim 50 de bani pe kilogram. Trebuie sa ai aceasta suma ca sa ramai cu ceva. La legume costurile de productie sunt de circa 20.000 de lei pe hectar. Aici intra ingrasamantul, apa, arenda si tot ce mai este nevoie. Poti sa ai costuri si mai mici, depinde insa ce hibrizi, ce soiuri folosesti. Indiferent daca pui rosii, ceapa, morcovi, daca nu ai 20.000 de lei, degeaba”, mai afirma Marius Guita.

Totodata, producatorul galatean sustine ca vanzarea in Romania lasa de dorit, majoritatea produselor agricole fiind importate din state europene, cu o agricultura mai dezvoltat.

„La noi, nu productia este problema, ci vanzarea. Aceasta lasa de dorit in Romania. Nu tine de producator. Noi 80% importam. Tarile din care ne vin produsele sunt tari puternice, care au grupuri mari de producatori. Noi acum, chiar daca suntem in UE, si teoretic rosia mea ar putea ajunge in orice tara din Europa, ei stiu cat produce fiecare tara, iar acolo unde sunt cantitati mai mici, aceste tari sunt sufocate aproape de importurile de legume”, ne-a mai spus Marius Guita.

Producator: Nu mai avem samanta romaneasca de calitate

Un alt producator, din Buzau, atrage atentia ca semintele de tomate romanesti nu mai sunt de calitate, majoritatea culturilor fiind infiintate cu hibizi de provenienta straina.

„In acest an, intentionam sa infiintam circa 320 de hectare de tomate. Lucram numai cu hibrizi. De asemenea, avem circa 5 hectare de spatiu acoperit in care avem soiuri de tomate pentru consum. Din punct de vedere al soiurilor romanesti, am incercat anul trecut sa folosim Buzau 47, dar din pacate nu mai sunt producatorii de samanta de altadata, adica nu mai au calitate. Samanta este impura. Daca semeni 100 de hectare, o sa ai productie ca de pe circa 60-70 de hectare. Nu mai avem samanta romaneasca de calitate. Am pune de aceasta, numai ca soiurile romanesti sunt vechi, nu au evoluat in pas cu vremea si nu sunt rezistente la bolile din prezent. Recunosc, anul acesta nu intentionam sa punem deloc samanta romaneasca”, ne-a precizat Dan Nastasa, director operational la APSA Buzau.

Producatorul buzoian mai spune ca marjele de profit pe care le are nu sunt foarte mari.

„Ca pret, tomatele de industrie sunt intre 0,35 si 0,45 lei/kg. Daca vorbim de rosiile de consum, acestea sunt vandute de noi la circa 3 lei, insa in timpul sezonului pot scadea si la un leu pe kilogram, in vreme ce costurile de productie pentru un hectar nu ajung sub 4000 de euro pe hectar, avand in vedere ca noi ne propunem productii de peste 50 de tone la hectar. Cerere exista, important pana la urma este sa depasesti obstacolele precum boli, inundatii sau arsita”, marturiseste Dan Nastasa.

Un alt producator de tomate este si Dan Loagar, din Ialomita, administratorul companiei Tehno Plant, care afirma, de asemenea, ca peste 95% din productia sa este bazata pe hibrizi, soiurile romanesti nefiind rentabile.

„Plantam hibrizi adusi de afara, chiar si din Statele Unite, deoarece productia noastra este dedicata industrializarii. Avem circa 80 de hectare. In afara, ne place sau nu sa recunoastem, exista cercetare. Noi nu avem un istoric precum Italia de exemplu in acest sector. Cine afirma ca pune seminte in Romania e asa ca un hobby. Am dorit si noi sa punem soiuri romanesti, dar nu este rentabil. Se gaseste de exemplu „Rio Grande”, insa acest soi nu se preteaza la recoltarea cu combina”, ne-a declarat Dan Loagar.

Producatorul ne-a mai spus ca productia din acest an va fi livrata in mare parte catre fabrici de procesare, la pretul de 0,4 lei pe kg. Astfel, profitul nu este mare, deoarece vorbim de materie prima pentru industrializare, in vreme ce costurile de productie ajung la circa 15.000 de lei pe hectar.

Share on Facebook