Prognoza agrometeorologică pentru perioada 3-9 aprilie 2015

Facebook
Twitter

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării, potrivit prognozei agrometeorologice pentru perioada 3-9 aprilie 2015, realizată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Caracteristici meteorologice

În intervalul 3-9 aprilie 2015, va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -1…11°C, valori mai scăzute cu 1…3°C comparativ cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 3…14°C, în cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura minimă a aerului va oscila între -6…7°C, la nivelul întregii țări.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 4…12°C, limite optime continuării însămânțărilor de primăvară, precum și parcurgerii primelor faze de vegetație (germinare-răsărire) la culturile înființate până în prezent, îndeosebi în zonele de câmpie.

Se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată țara.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Deficite moderate de apă în sol se vor menţine în nordul Moldovei, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureşului, nord-vestul şi sudul Crişanei, local în estul şi vestul Banatului.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă va înregistra valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În vestul Maramureşului, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul Moldovei, nord-vestul şi sudul Crişanei, izolat în estul şi vestul Banatului, se va semnala seceta pedologică moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfășura în general normal în majoritatea zonelor de cultură și ușor mai lent în zonele depresionare.

Culturile de orz și grâu de toamnă se vor afla în continuare în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia, înfrățire (30-100%) și alungirea paiului (10-30%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă va parcurge fazele de înfrunzire (7-13 frunze) şi alungire a tulpinii (10-50%), iar izolat în zonele de câmpie va fi posibilă apariţia inflorescențelor (10-30%).

La speciile pomicole (cais, piersic, vișin) se va continua înmugurirea și dezmugurirea, în aproape toate plantațiile.

La vița de vie se va înregistra faza de „plâns” în majoritatea podgoriilor, iar izolat în depresiuni se va continua starea de repaus vegetativ.

Lucrările agricole specifice (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare etc.) se vor desfășura în bune condiții, în special pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitații.

Recomandări de specialitate:

  • Pregătirea patului germinativ şi continuarea însămânțărilor de primăvară pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrășăminte minerale și foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • Verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu, rapiţă);
  • Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE