septembrie 26, 2021

Efecte mixte ale aprecierii dolarului – carburanţii și cafeaua se scumpesc, produsele din zona euro se ieftinesc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aprecierea record a dolarului din ultima perioadă, precum şi faptul că există premise fundamentale de continuare a acestei tendinţe, se va reflecta, cel mai probabil, în creşterea graduală a preţului carburanţilor, având în vedere că importurile de hidrocarburi sunt, în principal, denominate în dolari.

De asemenea, vor fi afectate şi preţurile la unele produse alimentare, precum fructe exotice, cafea, cacao şi unele cereale, dar şi diverse electrice si electronice importate din ţările din Asia de Sud-Est, inclusiv din China. În cazul specific al bunurilor din China, este prosibil ca ele să se scumpească, dacă nu vom vedea reduceri ale preţurilor în USD ca urmare a deprecierii yuanului, arată, într-o analiză, Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist, Tradeville.

„Aprecierea dolarului ar trebui să se manifeste inclusiv contra monedei unice europene, în condiţiile în care performanţa economiilor din zona euro va continua să fie mediocră, iar dobânzile din interiorul blocului vor rămâne excepţional de mici pentru o perioadă extinsă de timp. România este un importator notabil de produse şi servicii din zona euro – aşadar, teoretic, preţurile acestora ar trebui să scadă în mod gradual. Însă Banca Naţională a României a semnalizat recent că leul va rămâne stabil în faţa euro şi în acest an, ceea ce înseamnă că deprecierea monedei unice europene în raport cu dolarul american nu le va aduce avantaje consumatorilor români”, apreciază Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist, Tradeville.

Pe de altă parte, sectorul IT ar putea beneficia ca urmare a acestei aprecieri, având în vedere că înregistrează exporturi semnificative către SUA. Mai mult, aceasta ar putea fi o oportunitate pe termen lung, având în vedere faptul că economia americană se află într-o poziţie favorabilă, cu creşteri economice peste aşteptări şi o rată a şomajului în scădere (la jumătate faţă de maximele ultimelor decade, notate în urmă cu cinci ani), iar evoluțiile din lunile recente ar trebui să fie doar debutul celui de-al treilea cel mai important val de apreciere a dolarului din istorie.

„Acest lucru este important cu atât mai mult cu cât parcurgem o situaţie rar întâlnită în istorie, în care cele mai importante două economii globale merg în direcţii opuse. Economia americană creşte pe filiere structurale solide, precum revoluţia sectorului energetic şi competitivitatea tot mai mare a industriei locale, în timp ce economia chineză alunecă, pe fond, de asemenea, structural. America se află acum la debutul unui ciclu economic pozitiv, în timp ce China este la finalul unui ciclu excelent care a durat peste două decade. Alături de China, multe alte economii emergente care au fost atracţii irezistibile pentru investitori în ultimii ani încetinesc la rândul lor”, apreciază Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist, Tradeville.

Încrezătoare în performanţa economiei, banca centrală americană – Rezerva Federală – se pregăteşte să anunţe prima creştere a dobânzii cheie după 2006, după ce aceasta a rămas la zero în ultimii şase ani. Beneficiind de condiţii economice favorabile şi de dobânzi/randamente competitive, America va atrage tot mai mulţi investitori pe termen lung şi speculatori deopotrivă. Activele financiare denominate în dolar american vor deveni tot mai atractive şi, pentru prima dată într-o lungă perioadă de timp, banii se vor întoarce în sfârşit „acasă” – în America.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE