Copa-Cogeca: Limitarea utilizării biocombustibililor utilizați în transport sub pragul de 8% ne-ar submina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia pentru mediu din cadrul Parlamentului European a adoptat o serie de măsuri privind politica UE a biocombustibililor, criticate de Copa-Cogeca.

Asociația avertizează că acest lucru amenință viitorul industriei biocombustibililor UE și va duce la închiderea unor uzine, periclitând și aprovizionarea cu furaje.

„Regret profund votul de astăzi al Comisiei pentru mediu. Acesta constituie un pas în direcția greșită, făcând mai dificilă atingerea unui acord cu statele membre. Propunerea Comisiei de a introduce un prag de 6% pentru biocombustibilii de primă generație ar duce la o puternică scădere a suprafețelor cultivate cu rapiță, provocând tulburări pe piața cerealelor și a zahărului și reduceri la nivelul diversificării posibile a culturilor prin intermediul rotației. Limitarea primei generații de biocombustibili ar împiedica reechilibrarea deficitului de proteine vegetale al UE. Acest lucru riscă, de asemenea, să dăuneze stabilității piețelor agricole, printr-o insuficientă utilizare a capacității noastre de producție, în special în noile state membre, unde există un important potențial de creștere a productivității. În opinia noastră, cel puțin 8% din combustibilii utilizați în transport ar trebui să fie de origine vegetală. Limitarea acestora sub pragul de 8% ne-ar submina, de asemenea, investițiile în biocombustibilii de a doua generație, care vin în continuarea primei, dar și bioeconomia în ansamblul său”, a declarat Pekka Pesonen, secretarul-general al Copa-Cogeca.

Totodată, Copa-Cogeca se opune includerii în raportul eurodeputatului Torvalds a factorilor ILUC (schimbarea indirectă a utilizării terenurilor), deoarece consider că modelele utilizate drept bază pentru introducerea factorilor ILUC în rapoartele furnizorilor de combustibili către statele membre sunt inacceptabile și sunt lipsite de fundament științific.

„De altfel, aceștia (factorii ILUC, n.r.) nu au fost adoptați nici la nivel internațional. Adoptarea factorilor ILUC ar constrânge numeroase instalații producătoare de bioenergie să își închidă porțile, iar bioeconomia nu ar mai deveni niciodată o realitate”, a adăugat Pekka Pesonen.

O politică stabilă și bine țintită de decarbonizare pentru susținerea biocombustibililor, inclusiv biocombustibilii durabili certificați, obținuți din culturi arabile, este esențială pentru perioada post-2020, mai susține reprezentantul Copa-Cogeca. Acest lucru ar permite agriculturii europene și industriilor conexe ale acesteia să contribuie pe deplin la politicile climaterice și energetice ambițioase ale UE, promovând inovarea, creșterea și ocuparea forței muncă în zonele rurale.

„Un obiectiv cu caracter obligatoriu pentru combustibilii avansați trebuie așadar să facă parte din perspectivele pe termen lung post-2020, pentru a crea un cadru stabil, favorabil investițiilor și dezvoltării sectorului comercial, în paralel cu aceea a biocombustibililor proveniți din culturi arabile. Introducerea principiului de utilizare în cascadă a biomasei ar fi contrară principiului economiei de piață și nu ar garanta utilizarea eficientă a resurselor. Acest lucru ar spori și sarcinile administrative și ar fi oneros pentru producători. Le cer Miniștrilor UE, Comisiei Europene și tuturor eurodeputaților să se asigure că opiniile noastre sunt incluse în acordul final și că vom avea o industrie viabilă pe viitor”, a conchis Pekka Pesonen.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE