Tractoarele și autoturismele vor putea folosi combustibil din fân

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cercetătorii de la Roskilde University (RUC) și de la Novozymes au creat o nouă enzimă care poate transforma gunoiul organic în combustibil care poate fi turnat direct în rezervorul autovehiculelor care au motoare pe benzină sau motorină.

„Am dezvoltat o enzimă artificială care, în anumite condiții, este de aproape două ori mai eficientă ca enzima naturală”, explică Johan Pelck Olsen, doctorand la RUC și unul dintre principalii autori ai studiului, publicat în Journal of Biological Chemistry.

Noua enzimă a fost patentată la nivel mondial.

Noua generație de biocombustibili

Bioetanolul este deja folosit astăzi pe post de combustibil în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon. Marele său dezavantaj este că, la producerea sa, se folosesc materii prime care ar fi utilizate pentru producția de hrană, cum sunt porumbul sau trestia de zahăr, ceea ce contribuie la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial.

Noile cercetări derulate de Roskilde University (RUC) și Novozymes ar putea deschide calea către o nouă generație de bioetanol, care nu folosește ca materie primă produse ce pot deveni alimente. Spre exemplu, noua enzimă poate transforma fânul în bioetanol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE