septembrie 24, 2021

PNDR: drumul către export a prăjiturilor românești de casă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Accesând fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, Măsura 123 – „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere”, SC Natural SRL din Slatina, județul Olt, a implementat în perioada august 2011 – octombrie 2012 proiectul „Produse de patiserie la cele mai mari standarde, prin schema de ajutor de stat XS 13/123A/2008”.

Buget total s-a ridicat la peste 2,85 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă s-a ridicat la 1,42 milioane de lei.

SC Natural SRL este o societate din Slatina, cu capital integral privat, al cărei domeniu principal de activitate este producția și comercializarea produselor de cofetărie-patiserie ambalate. Motto-ul firmei, „Prăjiturile tale de acasă”, exprimă dorința de a face produse cât mai aproape de tradiția și gustul românesc, SC Natural SRL fiind recunoscută la nivel național pentru calitatea, modul de prezentare și capacitatea de producție.

Firma a fost înființată în anul 1991, iar orientarea spre activitatea de cofetărie-patiserie s-a produs începând cu anul 2000. Din 2006, compania a început să distribuie produse la nivel național, acoperind aproximativ 60% din teritoriul României. În anul 2008, în plină criză financiară, societatea a intrat într-un proces de dezvoltare, prin extinderea gamei de produse și creșterea capacității de producție pentru export, ca urmare a accesării de fonduri europene prin FEADR, partea de cofinanțare, de peste 50% din valoarea proiectului (din cauza diferențelor de curs valutar intervenite între data depunerii proiectului și cumpărarea utilajelor), fiind asigurată prin credite la unități bancare.

Investiția a constat în achiziționarea de utilaje moderne, pentru o nouă linie completă de producție de specialități de patiserie-cofetărie, ambalate și cu termen mare de valabilitate, cumpărate din Italia, România și Germania.

Accesarea de fonduri europene a fost un pas important pentru firma din Slatina, deoarece implementarea proiectului a avut ca rezultat creșterea cifrei de afaceri, a rentabilității și a productivității muncii. Noua linie tehnologică a crescut capacitatea de producție la 12-13 tone în medie pe zi de patru ori mai mare față de cea obținută anterior, iar productivitatea muncii a crescut de șase ori. Aceste aspecte au dus la necesitatea de a suplimenta personalul, ajungându-se de la 125 de angajați, înaintea depunerii proiectului, la 155, după finalizarea acestuia.

Spațiul de producție a fost extins de la 1.500 m² la 2.000 m², iar gama de produse a ajuns la 50 de sortimente. Compania asigură cantitățile necesare în funcție de cererea de piață și are mijloacele necesare de depozitare și distribuire în condiții optime și la standarde europene.

Comercializarea în spațiu propriu este un avantaj, iar la baza tuturor produselor realizate stau rețete tradiționale românești. La ora actuală, din cantitatea totală de prăjituri produsă, 30% ajunge pe mesele străinilor.

Ministerul Economiei și Comerțului a inclus firma în echipa de exportatori a României, pentru a participa, în cadrul pavilionului României, la târgurile internaționale organizate la Barcelona, Paris, Londra, Köln sau Amsterdam.

Cu ocazia primului târg la care a fost prezent, beneficiarul a realizat că produsele lui se pretează exportului, datorită prețului atractiv, dar și calității și originalității lor. În prezent, firma exportă în Anglia, Spania, Germania, Italia, Ungaria, Malta și Cipru. Afacerea este în plină dezvoltare, urmând ca, în viitorul apropiat, societatea de la Slatina să producă biscuiți de casă, făcuți după o rețetă unică, inventată de directorul firmei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE