PNDR: fonduri europene nerambursabile pentru ferme mixte, prin GAL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Implicarea grupurilor de actiune locala in accesarea fondurilor europene nerambursabile disponibile prin PNDR este extrem de importanta, acestea cunoscand domeniile care necesita investitii pentru dezvoltarea comunitatilor rurale.

Un asemenea exemplu este al Asociatiei Poarta Almajului, un Grup de Actiune Locala (GAL) constituit in judetele Caras-Severin si Gorj, care a cooptat 13 unitati administrativ-teritoriale invecinate si pe cei mai semnificativi actori apartinand sectorului economic si industrial local si societatii civile. Acest GAL şi-a propus ca, printr-un Plan de Dezvoltare, sa implementeze in parteneriat o serie de masuri de natura sa conduca la animarea si dezvoltarea zonei denumite generic Poarta Almajului.

La nivelul GAL-ului au fost depuse pana in prezent 49 de proiecte, declarate eligibile si contractate, in valoare totala de 2.220.961 de euro, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. In moment ul de fata, exista 26 de proiecte depuse in cadrul masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”. Ele au valoarea publica nerambursabila de 518.000 de euro si se afla in faza de implementare, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa se depuna dosarul cererii de plata pentru transa a II-a.

Unul dintre proiectele de succes derulate de GAL Poarta Almajului este infiintare a unei ferme mixte (ovine si teren agricol) de catre tanara Mioara Borchescu din localitatea Petnic, comuna Iablanita. Ferma acesteia a fost dotata cu utilaje agricole necesare pentru muncile agricole, pentru dezvoltarea culturilor din sectorul vegetal si reducerea cheltuielilor cu forta de munca. Culturile vor asigura producerea furajelor necesare pentru animalele crescute de tanara intreprinzatoare.

In general, proiectele depuse de Administratiile Publice Locale din teritoriul GAL Poarta Almajului se refera la reabilitarea de camine culturale si gradinite, infiintarea de piete agroalimentare, amenajarea de spatii verzi si zone de recreere sau reabilitarea de biserici monumente istorice. Valoarea totala a acestor proiecte depuse in cadrul masurii 322 este de 1.009.954 de euro.

Un exemplu elocvent in acest sens este proiectul depus de Primaria comunei Bozovici, in valoare de 39.302 euro, si care are ca scop renovarea unei gradinite din comuna. Beneficiarii sunt cei peste o suta de prescolari din localitate.

Tot la acest capitol, merita amintita reabilitarea caminului cultural din comuna Prigor, localitatea Patas, in valoare de 60.000 de euro. Din acesti bani va fi renovata cladirea si vor fi achizitionate toate dotarile necesare unei functionari moderne.

Proiectele depuse de actorii privati in cadrul masurii 312 au o valoare de 452.319 euro. De asemenea, proiectul depus in cadrul masurii 313 de catre un ONG, „Infiintarea unui centru de informare turistica”, se afla in faza de executie si are o valoare de 190.946 de euro.

Un alt proiect important este cel d in cadrul Masurii 421 – „Implementarea proiectelor de cooperare”, depus de GAL in calitate de grup coordonator, in parteneriat cu GAL Delta Dunarii, din judetul Tulcea, in calitate de partener. Valoarea proiect ului este de 24.750 de euro, iar titlul acestuia este „Dinamizarea sectorului turistic de la nivel local cu ajutorul noilor tehnologii prin actiuni de cooperare rurala interteritoriala”.

Proiectul consta in dezvoltarea unei aplicatii mobile comune, care cuprinde toate obiectivele turistice din teritoriul acoperit de GAL Asociatia Poarta Almajului si de GAL Delta Dunarii, cat si coordonatele GPS ale fiecarui obiectiv.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE