Bataie pe fondurile europene nerambursabile din PNDR: 4.000 de proiecte depuse, doar 3 selectate de AFIR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

AFIR a anuntat deja ca s-au epuizat fondurile europene nerambursabile alocate anul acesta pentru Submasura 6.2 – „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” si 4.1 – „Investitii in exploatatii agricole”, componenta vegetala, din PNDR.

Astfel, valoarea totala nerambursabila a cererilor de finantare depuse prin submasura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” a atins nivelul maxim al sumei pentru care se pot primi cereri de finanțare in aceasta sesiune. Drept urmare, sesiunea anuala de depunere a cererilor de finantare s-a oprit automat.

Totodata, nu se mai pot depune cereri de finantare nici in cadrul sesiunii deschise pentru submasura 4.1 – „Investitii in exploatatii agricole”, componenta vegetala, deoarece valoarea totala nerambursabila a tuturor cererilor de finantare depuse pana in acest moment pentru sectorul vegetal din cadrul submasurii 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” a atins nivelul maxim al valorii publice disponibile pentru aceasta sesiune de depunere.

De asemenea, valoarea totala nerambursabila a proiectelor depuse prin submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, componenta aferenta zonei non-montane, a ajuns la nivelul maxim al sumei pentru care se pot primi cereri de finantare in acest an.

Odata atins plafonul stabilit de 120% din alocarea disponibila pentru componenta non-montana din cadrul Submasurii 6.1 (77,84 milioane de euro) sesiunea de depunere a proiectelor se inchide automat. Pentru zona montana din cadrul submasurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, AFIR primeste in continuare cereri de finantare, suma disponibila ramasa este de 35,61 milioane de euro, sesiunea de depunere fiind deschisa pana la 30 octombrie.

Pana la data de 2 octombrie 2015, fusesera depuse aproape 4.000 de proiecte in cadrul sesiunilor deschise, in valoare de peste 337,58 de milioane de euro.

Daca numarul proiectelor depuse este mare, in schimb cel al proiectelor selectate este de numai 3, cu o valoare de aproape 1,56 milioane de euro. Toate cele trei proiecte au fost depuse in cadrul submasurii 4.1 – „Investiții in exploatatii agricole”, potrivit datelor AFIR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE