PNDR: Mierea sibiana ajunge in Europa gratie unui proiect in parteneriat romano-german

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, o firma din satul Agarbiciu, comuna Axente Sever, judetul Sibiu, a reusit sa isi modernizeze centrul de colectare ai omogenizare a mierii, implementand un proiect in valoare totala de 334.000 de euro.

Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, din cadrul PNDR 2007-2013. Astfel, beneficiarul, SC Carpatica Honey SRL, a implementat acest proiect in valoare totala de 334.000 de euro in perioada 2009-2011, valoarea finantarii nerambursabile fiind de 167.000 de euro.

Infiintata in noiembrie 2007, SC Carpatica Honey SRL este o companie cu capital german. Avand o experienta de peste 200 de ani in domeniul tranzactiilor cu miere, firma germana, fondata in 1792, beneficiaza de recunoaatere si un loc bine definit pe piata europeana, contribuind semnificativ la cele 90 000 de tone de miere importate anual de Germania si preluand circa 2 000 de tone de miere pe an din Romania, informeaza Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

Tinand cont de cele de mai sus si avand asigurate pietele din Germania, Italia, Franta si alte state europene, conducerea firmei a decis sa depuna un proiect in vederea modernizarii unui centru de colectare si omogenizare a mierii in judetul Sibiu. Proiectul a fost depus in iunie 2008, iar in urma evaluarii a fost declarat eligibil, contractul de finantare fiind semnat in martie 2009.

Obiectivul proiectului a constat in construirea unei hale de productie si depozitare, a unor spatii administrative si in achizitionarea de utilaje pentru prelucrarea mierii. Astfel, activitatile proiectului au inceput prin construirea si amenajarea a doua cladiri. Pe fundatiile a doua grajduri, carora le-au fost dezafectate interioarele si acoperisurile, au fost construite cele doua spatii necesare, totalizand 1 740 m².

Finalizarea cladirilor a fost urmata de achizitionarea urmatoarelor echipamente: electrostivuitor, filtru pentru miere, pompa pentru miere ai frigider. Productia efectiva a companiei a inceput in 2010, fiind exportata catre partenerul german (firma-mama), care o livreaza mai departe catre clientii din Europa. Proiectul asigura cinci locuri de munca, iar beneficiarul este optimist in privinta acestui aspect ai considera ca va mai angaja in viitorul apropiat una sau doua persoane.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE