Mátyás László-Levente a reusit, printr-un proiect finantat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, prin Axa LEADER a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Masura „Dezvoltarea micro-intreprinderilor”, sa dezvolte o ferma de vermicultura.
Localizat in comuna Mihaileni, satul Vacaresti, judetul Harghita, proiectul a fost demarat in urma cu mai multi ani de catre Mátyás László Levente. El si-a propus atunci producerea de material de fertilizare organic – humus – de inalta calitate rezultat din gunoiul de grajd, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Activitatea lui are caracter inovativ la nivelul intregii zone, mai ales ca beneficiarul proiectului s-a deplasat in strainatate pentru a vedea personal cum functioneaza o astfel de afacere.
Initial, Mátyás László Levente a facut manual toate operatiunile necesare pentru pregatirea fertilizantului natural. Cea mai importanta munca, reprezentata de curatarea humusului, se facea manual. Prin cererea de proiect depusa la Asociatia LEADER „Csík”, beneficiarul si-a propus achizitionarea unui utilaj de inalta performanta de cernere a solului. Acest utilaj ii permite acum producatorului sa obtina cantitati mult mai mari de fertilizant natural in timp mult mai scurt.
O componenta importanta activitatii este valorificarea produsului. Deoarece reciclarea anuala a gunoiului de grajd e o practica obisnuita, iar utilizarea ingrasamintelor chimice e la fel de raspandita, nu e usor sa convingi pe cineva sa incerce producerea humusului . Asa ca tanarul fermier a inceput sa-si promoveze produsul. El si-a expus humusul intr-o florarie din centrul orasului Miercurea Ciuc si incearca sa promoveze acest produs si prin retele informale.
Mátyás László Levente se gandeste acum sa faca niste cursuri de marketing pentru a invata sa-şi promoveze mai bine produsele. De asemenea, are in plan un „septel” mai mare ca sa poata creste cantitatea humusului produs.
Asociatia LEADER „ Csík ” din judetul Harghita si-a inceput activitatea in 2012, cu scopul de a-si implementa Strategia de dezvoltare locala pe un teritoriu mare, criteriu care o situeaza pe o pozitie fruntasa la nivel national: 22 de comune si un oras mic, totalizand 70 de localitati si o populatie de peste 65.000 de persoane. Dupa trei ani de functionare, ea are in portofoliu 115 proiecte depuse. Majoritatea acestor proiecte au avut in vedere dezvoltarea satelor, dezvoltarea micro-intreprinderilor, pastrarea mostenirii culturale, instalarea tinerilor fermieri, utilizarea surselor de energie regenerabila, investitii in infrastructura sociala, de sport, cultura, formare si cooperare.
Printre beneficiarii proiectelor, pe primul loc se situeaza comunele cu 61 de proiecte, urmate de formele antreprenoriale, cu 31 de proiecte si organizatiile non-guvernamentale si unitatile de cult, cu 23 de proiecte.