Printr-un proiect finantat prin Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, Ionut Iliescu din satul Rediu, comuna Rediu, judetul Iasi, a accesat fonduri europene nerambursabile in valoare de 40.000 de euro.

La momentul completarii cererii de finantare, Ionut Iliescu detinea 1,90 de hectare cultivate cu legume in camp, 0,14 hectare cu  legume proaspete in gradini, 0,07  hectare cu legume proaspete in sere si solarii,  0,20 hectare cu flori in camp, 0,40 hectare cu pasuni si fanete permanente, 0,04 hectare cu meri si 0,07  hectare cu soiuri hibride interspecifice de vita-de-vie pentru vin, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Oportunitatile oferite tinerilor de Masura 112 l-au facut sa-si doreasca extinderea exploatatiei in vederea cresterii veniturilor din comercializarea produselor obtinute.

Obiectivul lui Ionut Iliescu a fost sporirea competitivitatii fermei prin cresterea volumului  de productie destinat comercializarii, cu ajutorul sprijinului nerambursabil de 40.000 de euro, necesar pentru achizitionarea unui teren agricol (1,10 hectare) pentru cultivarea cu legume si a unui tractor de minimum 50 CP.

Astfel, cel putin 30% din sprijinul primit din fonduri europene nerambursabile va fi investit, pentru realizarea conformitatii cu standardele comunitare, in modernizarea si dezvoltarea exploatatiei, iar restul de 70% va fi folosit pentru plata lucrarilor mecanice (arat, discuit, semanat) si manuale, samanta si ingrasaminte naturale si chimice.

Pe langa acestea, Ionut Iliescu isi propune sa se orienteze spre mentinerea unei suprafete cultivate cu legume, sa se perfectioneze in domeniul managementului exploatatiei agricole prin realizarea unor activitati integrate care o vor ajuta sa devina rentabila, sa produca si sa valorifice la un nivel superior productia de legume, la un pret bun.

Prin intermediul proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile, dimensiunea economica a exploatatiei va creste de la 13,957 UDE in anul zero la 18,291 UDE in anul trei de implementare.

Share on Facebook