PNDR 2014-2020: Soiuri de nuc, visin si cires eligibile pentru finantare in subprogramul pomicol

Facebook
Twitter

Incepand cu data de 1 iulie 2015, fermierii vor avea posibilitatea sa depuna proiecte de finantare si in cadrul subprogramului pomicol din PNDR 2014-2020. Astfel, cei care doresc sa infiinteze livezi pot obtine material saditor si de la unitatile de cercetare din tara.

Va prezentam in cadrul acestui articol cateva soiuri de nuc, visin si cires, omologate de Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) Iasi.

Soiul de nuc „Anica”, omologat de SCDP Iasi in 1999

Acest soi de nuc are fructe de marime mijlocie (indice de marime IM=34,7), cu o greutate medie de 12,3 g (82 fructe/kg). Coaja este relativ subtire, cu suprafata regulata, casant, cu putine incretituri si adancituri. Din punct de vedere al miezului, acesta are o culoare alb-galbuie, cu tegument de culoare galben-pai, lucios, foarte aspectuos, umple bine cavitatea valvelor, se extrage usor intreg, cu gust dulce-aromat. Maturitatea acestui soc de nuc este la mijlocul lunii septembrie (11-16).

Soiul de nuc „Ovidiu”, omologat de SCDP Iasi in 2001

Acest soi de nuc are fructele de marime mijlocie spre mari (indice de marime IM=36,0), cu o greutate medie de 13,2 g (76 fructe / kg). Coaja este subtire, se sparge usor cu mana, suprafata acesteia fiind neteda si fin ornamentata. In ceea ce priveste miezul, acesta este de culoare alb-galbuie, cu tegument de culoare alb-galbui si curat. Maturitatea soiului este atinsa in a doua decada a lunii septembrie.

De asemenea, soiul de nuc „Ovidiu” este inscris in Catalogul Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania si brevetat OSIM (nr.00170/2008).

Soiul de visin „Timpurii de Osoi”, omologat de SCDP Iasi in 1990

Acest soi a fost fost obtinut prin selectie pozitiva din populatii locale existente in satul Osoi, comuna Comarna, judetul Iasi, omologat in anul 1990 si brevetat in anul 1994. Soiul „Timpurii de Osoi” are un fruct de marime mijlocie (4,9-5,3 g), avand o forma sferic turtita, regulata, cu brazda ventrala superficiala, slab evidenta. Pielita este subtire, elastica, rezistenta, de culoare rosie, lucioasa la maturitatea deplina. Maturitatea este una timpurie, in prima decada a lunii iunie. Soiul de visin „Timpurii de Osoi” intra pe rod in anul 5 de la plantare si are o capacitate de productie de 1,7 t/ha (714 pomi/ha).

Soiul de visin „Botosani”, omologat de SCDP Iasi in 1994

Un alt soi de visin omologat de SCDP Iasi este si „Botosani”, reconoscut pentru fructul mare (7,2 g.), avand o pulpa suculenta, intens colorata. Pielita este subtire, elastica, lucioasa, se dezlipeste usor de pulpa. Din punct de vedere al maturitatii, aceasta este semitârzie, in prima decada a lunii iulie. Soiul de visin „Botosani” intra pe rod in anul 5-6 de la plantare si are o capacitate de productie de 1,7 t/ha (714 pomi/ha). Datorita rusticitatii pomului si a maturizarii târzii a fructelor acest soi este recomandat pentru industrializare.

Soiul de cires „Iasirom”, omologat de SCDP Iasi in 2006

Obtinut prin hibridarea soiurilor Van si Boambe de Cotnari, soiul de cires „Iasirom” are o marime a fructului mare, de 7,7 – 8,1 g. Pulpa este de culoare rosie spre rosie inchisa, pietroasa, suculenta, potrivit de dulce, cu aciditate mica si suc de culoare rosie inchisa. Maturarea fructelor este atinsa in decada a II-a a lunii iunie, in aceeasi perioada cu soiurile Van, Maria, Stella si Golia. Soiul de cires „Iasirom” este un soi precoce (intra pe rod din anul IV – V de la plantare), rodeste abundent si constant.

Soiul de cires „Maria”, omologat de SCDP Iasi in 1999

Obtinut din hibridarea soiurilor Van si Stella, soiul de visin „Maria” a fost introdus in România dupa anul 2000 in zonele favorabile culturii ciresului din Moldova si România.
Fructul are o marime mare, de 7,4 – 8,3 g, pulpa fiind ferma, crocanta, suculenta, potrivit de dulce, usor acidulata si cu o aroma fina. Din punct de vedere al maturitatii fructelor, aceasta este atinsa in a doua decada a lunii iunie, in aceeasi perioada cu soiurile Van si Stella.

Soiul de cires „Maria” intra pe rod timpuriu (anul IV – V de la plantare), rodeste abundent si constant an de an. Se recolteaza usor si manifesta o buna rezistenta la recoltare si transport fiind foarte potrivit pentru export in stare proaspata.

Pentru mai multe informatii accesati site-ul Statiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) Iasi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE