Claudiu Franc, FCBR: O vaca a ajuns sa coste cat o pereche de pantofi. 40% din productia de lapte este la negru

Facebook
Twitter

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc, a declarat, in cadrul sedintei Comisiei pentru Agricultura de la Camera Deputatilor, ca pretul animalelor a scazut foarte mult, astfel incat o vaca a ajuns sa valoreze cat o pereche de pantofi. Mai mult decat atat, Claudiu Franc a afirmat ca in prezent peste 40% din productia laptelui este la negru.

„Anul acesta producem scump, prost, deoarece furajul este foarte prost si putin. Vreau sa va atrag atentia ca o vaca se vinde cu 500 de lei. Ajungem înca un pic si dam o vaca pe un pantof”, a declarat Claudiu Franc, conform Mediafax.

Acesta a mai spus ca efectivul de bovine din Romania va fi refacut abia peste cinci ani si doar daca Ministerul Agriculturii va lua masuri in acest sens.

„Necazul este ca pretul de lapte e de 50 de bani, vaca e 500 de lei, dar sa nu fie prea tarziu si sa nu mai avem la cine sa dam. A reface efectivul de bovine, care si asa este într-o cadere libera, este o chestiune foarte lunga de timp, de peste cinci ani de zile. Va rog sa vedem ce putem face în acest sector, pentru a-l putea salva”, a completat Claudiu Franc.
Mai mult decat atat, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania sustine ca marile lanturi de magazine nu au scazut preturile la produsele lactate si la carne, în pofida reducerii TVA la 9%.

„Din aprilie 2014 pana în aprilie 2015, pretul la poarta fermei a scazut intre 48 si 33%, indiferent de dimensiunea lor. Nu am vazut nicio reducere la pretul la raft, nici macar dupa reducerea TVA. Nu ar fi nicio problema, daca toate aceste profituri s-ar întoarce în mod just în bugetul statului. Va atrag atentia ca peste 40% din productia laptelui este la negru. A disparut Directia de Cota si nu mai e nimeni în Romania care sa înregistreze productia de lapte. Ce vom raporta la Uniunea Europeana, pe ce vom cere despagubiri? Ati facut legea contractarii laptelui si nimeni nu vede daca e aplicata sau nu. Cati procesatori de lapte au facut contracte asa cum scrie legea, pe minim sase luni?”, a întrebat Franc.

De asemenea, Claudiu Franc este de parere ca urgentarea rambursarii TVA-ului catre fermieri este mai mult decat necesara in conditiile in care crescatorii de animale vand lapte cu TVA de 9%, insa cumpara inputuri cu TVA de 24%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE