Claudiu Franc: Trebuie sa urgentam rambursarea TVA pentru crescatorii de animale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, considera ca urgentarea rambursarii TVA-ului catre fermieri este mai mult decat necesara in conditiile in care crescatorii de animale vand lapte cu TVA de 9%, insa cumpara inputuri cu TVA de 24%.

„In discutiile pe care le-am avut la Ministerul Agriculturii am solicitat sa urgentam rambursarea TVA-ului. Sa se faca controalele o data pe semestru, trimestru, nu la fiecare cerere de rambursare sa avem control de la Finante. Inca o solutie pe care noi am oferit-o a fost ca din aceasta diferenta de TVA sa ni se ia in calcul obligatiile fiscale pe care le avem pe salariu, de exemplu”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

In acest context, Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania lucreaza in prezent la o serie de masuri prin care sa incurajeze procesatorii sa achizitioneze laptele inclusiv din zonele mai putin accesibile ale tarii.

Mai mult decat atat, Claudiu Franc atrage atentia ca pretul de achizitie al laptelui la poarta fermei s-a ieftinit in ultimele doua luni cu pana la 70%, insa aceasta diferenta nu se resimte si in pretul de la raft al produselor lactate.

„Inainte de reducerea TVA, toti procesatorii veneau si spuneau ca nu cumpara lapte din Romania, pentru ca au TVA de 24%, ci il achizitioneaza din afara, deoarece in spatiul intracomunitar il cumpara cu TVA 0. Astazi, dupa aceasta reducere a taxei pe valoarea adaugata, pretul de achizitie la poarta fermei s-a redus si cu 70%. La raft insa, noi nu vedem nicio miscorare de pret. In raft, cu toata reducerea, pretul produselor lactele este acelasi. Oare cine castiga si unde sunt profiturile care se obtin. N-ar fi nicio problema daca s-ar impozita, insa oare cate marfa e la negru”, a declarat, Claudiu Franc, pentru StiriAgricole.ro.

Seful Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania precizeaza de asemenea ca reducerea TVA este binevenita, dar momentan inoportuna pentru fermierii romani.

„Noi vindem laptele cu 9%, iar toate inputurile le cumparam cu 24%. Avem acea diferenta de 15% in minus in cash flow. In momentul in care eu am inchis luna, sa zicem februarie, pana pe 25 martie eu sunt obligat sa depun decontul de TVA si cererea de rambursare. Apoi, vin Finantele in control, la mine, la producator si imi verifica toate actele contabile ca sa vada daca rezulta acea diferenta, urmand ca in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de rambursare sa mi se plateasca diferenta de TVA. In acest context, in care noi vindem laptele sub pretul de productie, mai vin si cu aceasta gaura in cashflow-ul fermierilor de cel putin 2 luni de zile. Rambursarile de TVA nu vin mai repede de 2 luni. Este aproape insuportabil pentru fermier”, mai precizeaza presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, pentru StiriAgricole.ro.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE