Care sunt cele mai afectate culturi de seceta, in opinia ministrului Agriculturii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat in cadrul sedintei de marti a Comisiei pentru agricultura de la Camera Deputatilor, ca pierderile cele mai mari din cauza secetei au fost la culturile de porumb, floarea soarelui si soia, precizand ca si cei din zootehnie au fost afectati.

„Seceta a lovit in special cultura de primavara, dupa doi ani in care agricultura a ajutat la cresterea economica a Romaniei. Cele mai mari pierderi le-am avut la porumb, floarea soarelui si soia. Aceste precipitatii care au venit nu mai ajuta campania de primavara, dar vor ajuta campania de toamna. Nu stiu care e valoarea despagubirilor. O vom afla in luna septembrie. Sunt afectati si cei din zootehnie. Vom face si acolo o analiza in perioada urmatoare. Fiind furaje mai putine, sunt mai scumpe in acest an si sunt afectati. In luna septembrie vom definitiva situatia la nivel national, apoi ii vom notifica pe cei de la Comisia Europeana. Cu siguranta cei care au suferit pierderi vor primi despagubiri”, a declarat Daniel Constantin, potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste o evaluare a pagubelor cauzate de seceta aceasta va fi cunoscuta in luna septembrie, a mai adaugat ministrul.

Totodata, seful MADR a precizat ca dupa adoptarea Codului Fiscal va initia o ordonanta de urgenta prin care va fi schimbata legea cooperativelor, astfel incat sa se creeze facilitati pentru cooperativele agricole.

„Imediat ce se adopta Codul Fiscal, vom veni cu o ordonanta de urgenta prin care schimbam legea cooperativelor din Romania ca sa cream facilitati fiscale pentru cooperative. Persoanele fizice care astazi platesc impozit pe norma de venit, vor fi scutite daca intra in cooperative si in felul acesta toti fermierii mici vor produce si vom avea preturi mai mici. Apoi, sa aiba o scutire a impozitului pe profit de 20% pentru cinci ani de zile, microintreprinderile sa aiba aceleasi facilitati. Sunt si alte lucruri pe care le voi prezenta in nota de dupa sedinta de Guvern”, a mai spus Daniel Constantin.

Saptamana trecuta, ministrul Agriculturii a afirmat ca autoritatile vor acorda diferentiat despagubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari, pentru cei din urma fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE