Daniel Constantin: Exista riscul ca economia tarii sa fie diminuata cu 0,6 puncte procentuale din cauza secetei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent ca economia Romaniei ar putea sa fie diminuata cu aproximativ 0,6 puncte procentuale din cauza culturilor afectate de seceta. Aceasta temere a fost exprimata anterior si de catre seful Guvernului.

„Exista acest risc. Productia de porumb si floarea soarelui reprezinta circa 13%, ca valoare, din contributia agriculturii la PIB. Asta inseamna ca am putea sa avem o diminuare a contributiei pe care a avut-o agricultura undeva de 0,5 – 0,6%. Sigur ca agricultura nu inseamna numai productie agricola, ci si partea de procesat, industria alimentara. In total, din 12 %, cat avem ca si contributie la PIB, am putea sa avem o diminuare de 0,6%, in conditiile in care estimam o pierdere undeva la 40% maxim la culturile de porumb si floarea-soarelui”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la TVR.

Seful Executivului a anuntat de curand ca seceta si problemele din agricultura ar putea afecta cresterea economica a Romaniei catre finalul anului, chiar daca reducerea TVA la alimente a adus venituri suplimentare la buget in lunile iulie si august.

Din pacate, in trimestrul 4 mi-e teama ca seceta si problemele din agricultura o sa se reflecte si in cresterea economica. Vom astepta datele oficiale inainte de a decide daca vom devansa alte eliminari de taxe din Codul Fiscal”, a declarat Victor Ponta, conform Mediafax.

Intr-un articol publicat anterior pe siteul StiriAgricole.ro, analistii economici avertizau ca impactul secetei din acest an ar putea sa fie resimtit inclusiv la nivelul Produsului Intern Brut (PIB), tara noastra putand avea o scadere a cresterii economice de cel putin 0,5 puncte procentuale.

„Conform unor proiectii realizate de Comisia Europeana, avem in acest an o scadere a productiilor de toamna de circa 15-20 %. E insa posibil ca aceste cifre sa fie optimiste. Impactul agriculturii asupra cresterii economice a Romaniei poate sa fie unul foarte mare. O scadere de doar 10 la suta in agricultura, care nu pare foarte dramatica, la o pondere de 6% a agriculturii in PIB, ar putea insemna 0,6 puncte procentuale in scadere asupra cresterii economice. La o scadere in agricultura de 20%, atunci am vorbi de peste 1 punct procentual impact asupra cresterii economice”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE