Analistii financiari avertizeaza ca seceta va diminua cresterea economica a Romaniei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Analistii economici avertizeaza ca impactul secetei din acest an ar putea sa fie resimtit inclusiv la nivelul Produsului Intern Brut (PIB), tara noastra putand avea o scadere a cresterii economice de cel putin 0,5 puncte procentuale.

„Conform unor proiectii realizate de Comisia Europeana, avem in acest an o scadere a productiilor de toamna de circa 15-20 %. E insa posibil ca aceste cifre sa fie optimiste. Impactul agriculturii asupra cresterii economice a Romaniei poate sa fie unul foarte mare. O scadere de doar 10 la suta in agricultura, care nu pare foarte dramatica, la o pondere de 6% a agriculturii in PIB, ar putea insemna 0,6 puncte procentuale in scadere asupra cresterii economice. La o scadere in agricultura de 20%, atunci am vorbi de peste 1 punct procentual impact asupra cresterii economice”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

De asemenea, Ionut Dumitru mai afirma ca agricultura are inca o importanta foarte mare in economia romaneasca, ponderea acesteia de 6% din PIB fiind printre cele mai mari dintre statele Uniunii Europene.

„E greu de spus in acest moment care va fi impactul, pentru ca cerealele de primavara par sa aiba productii similare cu anii anteriori. Ce este afectat masiv sunt cerealele de toamna. Momentan nu stim care sunt cifrele, dar este plauzibil sa credem ca probabil cel putin 10% scadere, la nivel de agregat al agriculturii, e posibil sa vedem anul acesta”, a mai spus presedintele Consiliului Fiscal.

O opinie asemanatoare regasim si la Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, acesta precizand totodata ca Romania va avea exporturi agricole mai reduse decat in anul anterior.

„Avand in vedere culturile afectate de seceta, in acest an Romania va avea o cantitate mai mica de produse agricole brute pe care le va exporta. Estimez ca am putea avea in acest an un impact negativ asupra PIB-ului, strict daca ne referim la agricultura, de maxim un punct procentual. Daca ne uitam ca avem o productie de grau destul de buna, atunci probabil am putea vorbi de un impact situat intre 0,5 si 1% din PIB”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

De asemenea, si institutiile financiare sunt rezervate asupra cresterii economice a Romaniei, una dintre cauze fiind tocmai efectele secetei asupra agriculturii.

„Seceta si posibilele productii mai mici sunt motivele pentru care am fost mai rezervati atunci cand am realizat prognoza de crestere economica a Romaniei. Prognoza noastra este de 3,2% si este una dintre cele mai conservatoare, daca pot spune asa, tocmai din cauza efectelor climatice pe care agricultura romaneasca le-a suferit in acest an”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Radu Craciun, analist BCR.

Mai mult decat atat, Radu Craciun subliniaza ca pe masura ce valoarea adaugata creste in alte sectoare ale economiei, impactul agriculturii asupra PIB-ului scade.

„Anul trecut a fost unul de referinta, avand in vedere ca valoarea adaugata in IT si Telecom a depasit-o pe cea produsa in agricultura. Asta sugereaza ca pe masura ce valoarea adaugata in alte sectoare creste, impactul agriculturii asupra PIB-ului scade. Pe de alta parte, acest rezultat poate sa fie un semnal care ne sugereaza ca agricultura din Romania ramane in urma. Chiar daca vedem progrese facute in zona agriculturii, viteza este poate prea mica, si aici ma refer la cresterea productivitatii exploatatiilor agricole (agregarea de terenuri, marirea suprafetelor, tipuri de utilaje), iar al doilea lucru este lantul de procesare. O tara cu un potential agricol mare ar trebui sa se gandeasca si la o industrie alimenatara pe masura, pentru a nu fi furnizor doar de materii prime. Asta ar putea fi un semnal cum ca agricultura nu tine pasul cu dezvoltarea economica generala”, a mai spus, pentru StiriAgricole, Radu Craciun, analist BCR.

Ponderea agriculturii in PIB a scazut in ultimii ani cu cel putin 15 puncte procentuale. Astfel, daca in 1995 aveam o pondere a agriculturii in PIB de circa 18%, astazi ponderea ei a ajuns la circa 5-6%, conform datelor Eurostat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE