porumb de vanzare

Ce daunatori pot aparea la culturile de primavara, in conditiile secetei pedologice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seceta pedologica inregistrata in ultimele doua luni a afectat cel mai mult zonele agricole din Dobrogea, Baraganul de Nord, precum si Moldova. Drept urmare, culturile au foarte mult de suferit, reducandu-se in mod semnificativ productia culturilor de toamna si punand in mare pericol dezvoltarea vegetativa a culturilor de primavara, se arata intr-o informare realizata Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”.

Pe parcursul perioadei de vegetatie s-a semnalat atacul unor patogeni si daunatori cu frecvente, intensitati si grade de atac diferite. Cu toate acestea, prezenta daunatorilor cu areal mare de manifestare, precum viermii sarma, ratisoara porumbului si a sfeclei, ridica probleme din ce in ce mai serioase.

Pentru asigurarea unei stari sanitare bune si a integritatii si calitatii productiei la culturile de primavara, se impun a fi efectuate, in functie de situatiile ce apar, tratamente pentru combaterea patogenilor si daunatorilor.

Astfel, la cultura porumbului pentru boabe, unde nu se remarca probleme fitosanitare deosebite, se recomanda aplicarea unui fungicid pentru prevenirea atacului de helmintosporioza, si un insecticid pentru prevenirea atacului larvelor de omida fructificatiilor.

La culturile de floarea-soarelui se va acorda atentie bolilor calatidului si combaterea daunatorilor prezenti in acest moment pe planta si calatidiu (afide, omizi defoliatoare etc.).

La cultura de soia se va urmari si se vor efectua tratamente fitosanitare, in conditiile aparitiei omizilor defoliatoare (omida de stepa, omida scaietilor etc.).

Avand in vedere ca la ora actuala rezerva de apa din sol este redusa in cele mai multe zone agricole din tara, nivelul productiei la culturile de primavara depinde in mare masura de evolutia regimului pluviometric ce se va realiza in lunile iulie si august, mai precizeaza informarea intocmita de Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE