Guvernul admite ca seceta ar putea afecta cresterea economica. Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: Ne asteptam la o scadere de 1 punct procentual

Facebook
Twitter

Seful Executivului a anuntat de curand ca seceta si problemele din agricultura ar putea afecta cresterea economica a Romaniei catre finalul anului, chiar daca reducerea TVA la alimente a adus venituri suplimentare la buget in lunile iulie si august. Analistii economici contactati anterior de redactia StiriAgricole.ro au anuntat deja ca Romania s-ar putea confrunta cu o diminuare a cresterii economice de cel putin un punct procentual.

„Am vorbit cu presedintele ANAF. Nu pot decat sa va confirm cu mare bucurie faptul ca, desi am aplicat acea scadere la 9% in iunie la alimente si la turism, ceea ce ar fi insemnat de la 24% la 9% ca pierdem niste bani, in realitatea s-a intamplat ceea ce spuneam si noi si spuneau si foarte mulţi alţi specialisti. Anume, am avut incasari mai mari. Din pacate, in trimestrul 4 mi-e teama ca seceta si problemele din agricultura o sa se reflecte si in cresterea economica. Vom astepta datele oficiale inainte de a decide daca vom devansa alte eliminari de taxe din Codul Fiscal”, a declarat Victor Ponta, conform Mediafax.

Intr-un articol publicat anterior pe siteul StiriAgricole.ro, analistii economici avertizau ca impactul secetei din acest an ar putea sa fie resimtit inclusiv la nivelul Produsului Intern Brut (PIB), tara noastra putand avea o scadere a cresterii economice de cel putin 0,5 puncte procentuale.

„Conform unor proiectii realizate de Comisia Europeana, avem in acest an o scadere a productiilor de toamna de circa 15-20 %. E insa posibil ca aceste cifre sa fie optimiste. Impactul agriculturii asupra cresterii economice a Romaniei poate sa fie unul foarte mare. O scadere de doar 10 la suta in agricultura, care nu pare foarte dramatica, la o pondere de 6% a agriculturii in PIB, ar putea insemna 0,6 puncte procentuale in scadere asupra cresterii economice. La o scadere in agricultura de 20%, atunci am vorbi de peste 1 punct procentual impact asupra cresterii economice”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Ponderea agriculturii in PIB a scazut in ultimii ani cu cel putin 15 puncte procentuale. Astfel, daca in 1995 aveam o pondere a agriculturii in PIB de circa 18%, astazi ponderea ei a ajuns la circa 5-6%, conform datelor Eurostat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE