Ministerul Agriculturii va acorda diferentiat despagubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari ale caror culturi au fost afectate de seceta, pentru cei din a doua categorie fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene, a anuntat Daniel Constantin.
„Vom incerca sa identificam, in functie de pierderile pe care le vor avea fermierii, sa identificam suprafetele afectate de seceta, fermierii respectivi si pierderea pe fiecare fermier in parte, astfel incat sa intervenim cu despagubiri, in limita permisa de bugetul de stat si in functie de pierderile pe care le-a suferit fiecare fermier. Pentru fermierii mici, care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafata cultivata vom interveni cu un ajutor de la bugetul de stat sub forma unei scheme de minimis, iar schema de minimis va fi legiferata prin Hotarare de Guvern in cursul lunii septembrie, urmand ca la prima rectificare bugetara, in functie de resursele financiare pe care le va primi Ministerul Agriculturii, sa fie si acordate aceste despagubiri”, a declarat Daniel Constantin.
Seful MADR a precizat de asemenea ca in momentul de fata nu exista o evaluare finala a efectelor secetei.
„Avem comisii care functioneaza pe langa prefecturi, ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), aceste comisii in colaborare cu directiile agricole au facut o evaluare in perioada in care avem deja cultura pe teren. Evaluarea respectiva am primit-o de la majoritatea judetelor, dar nu este finala, ea probabil va fi finala odata cu incheierea campaniei de recoltat, pentru culturile care sunt cele mai afectate. Culturile de primavara, in special porumbul si floarea-soarelui, probabil vor fi afectate de seceta intr-un anumit procent”, a mai spus ministrul.
Luni, Daniel Constantin, a prezentat si nivelul productiei pentru culturile insamantate in toamna anului trecut pentru care s-a incheiat campania de recoltat.