EXCLUSIV. Botanoiu, MADR: In septembrie vom avea solutii pragmatice pentru sectoarele lapte si carne de porc, afectate de embargoul rusesc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In luna iulie, Romania a solicitat Consiliului de Ministri ai Agriculturii de la Bruxelles sa supravegheze atent evolutia pietei, in contextul in care cel putin trei sectoare importante au nevoie de sprijin comunitar, din cauza embargoului rusesc: lapte, legume-fructe si carne porc. Din acest punct de vedere, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, apreciaza ca in luna septembrie, la urmatorul Consiliu de Ministri, se vor adopta masuri concrete in sprijinul fermierilor afectati.

„Am solicitat Comisiei Europene sa gasim o masura provizorie de sustinere, in cazul pierderilor de venit, nu doar in situatia in care exista embargoul rusesc, ci in orice momente in care exista riscuri foarte mari, de pierderi accentuate. Este important sa avem o masura sustinuta din bugetul european, astfel incat pe o perioada de maxim 6 luni de zile, de exemplu, sa putem ajuta fermierii. In septembrie, la urmatorul Consiliu de Ministri ai Agriculturii consider ca se va veni cu solutii pragmatice pentru toate sectoarele la care am solicitat sprijin comunitar”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

De asemenea, oficialul MADR precizeaza ca in momentul de fata Comisia Europeana are cateva „emotii” cu privire la stocurile de fructe, legume si carne de porc din anumite tari europene, care nu-si gasesc piete de desfacere.

„Noi am solicitat la Bruxelles si reevaluarea pretului la stocurile de interventie, deoarece nu poti sa operezi cu niste preturi care existau acum 10 ani. Emotia Comisia Europene este legata de acele suprastocuri care exista in anumite state europene si care nu-si gasesc piete la ora actuala. Din acest punct de vedere se evita luarea unei masuri transante”, a mai spus Daniel Botanoiu.

Romania a solicitat la Consiliul de Ministri ai Agriculturii, desfasurat in luna iulie, necesitatea acordarii de compensatii pentru pierderile de venit, mai ales in situatia operatorilor afectati indirect, care nu au fost sprijiniti nici in 2014 cand s-a instituit embargoul rusesc.

Recent, Comisia Europeana a anuntat ca din 8 august, legumicultorii romani afectati de embargoul rusesc vor beneficia de sprijin pentru retrageri de pe piata, nerecoltare si recoltare inainte de coacere, in limita a maximum 3.000 de tone de legume si fructe.

Embargoul impus de Rusia a costat pana acum Uniunea Europeana circa 5.1 miliarde de euro in exporturi. Cele mai afectate sectoare sunt cu 1.23 milioane de euro exporturile de carne (porc si vita) din Danemarca, Polonia, Lituania si Germania, si cu 1.34 milioane de euro produsele lactate din Finlanda, Olanda, Polonia, Germania si Lituania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE