Despagubiri de pana la 190 de euro pe hectar pentru fermierii polonezi care au culturi afectate de seceta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seceta puternica din acest an i-a afectat si pe fermierii polonezi. La nivel national, Guvernul de la Varsovia estimeaza ca arsita a cauzat pierderi de peste 5 miliarde de euro. Din punct de vedere al suprafetelor, peste un milion de hectare din Polonia au fost pur si simplu parjolite de seceta.

In acest context, Marek Sawicki, ministrul Agriculturii din Polonia, a anuntat de curand ca a alocat un buget pentru despagubiri in valoare de 488 de milioane de zloti, echivalentul a 115 milioane de euro.

Dupa evaluarea pierderilor, fermierii polonezi ar urma sa primeasca, incepand cu 10 octombrie, despagubiri de 800 de zloti (190 de euro) pentru hectarul de livada si arbusti, precum si 400 de zloti (95 de euro) pentru hectarul cu alte culturi.

Pentru a beneficia de aceste despagubiri, fermierii polonezi trebuie sa aiba pierderi la culturi care sa depaseasca 30% din recolta medie pe care au raportat-o în ultimii trei ani.Mai mult decat atat, despagubirile se vor acorda doar fermierilor care au incheiat pentru acest an o polita de asigurari pentru una din calamitatile naturale care pot afecta culturile agricole.

De asemenea, fermierii ale caror culturi au fost afectate de seceta vor primi si facilitati fiscale, precum si imprumuturi la dobanzi preferentiale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE