Fermierii francezi vor beneficia de un program de sprijin in valoare de 3 miliarde de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Premierul francez, Manuel Valls, a anuntat de curand ca fermierii din Hexagon vor beneficia in urmatorii trei ani de un program de sprijin in valoare de trei miliarde de euro, in conditiile in care agricultorii avertizeaza ca sunt in pragul falimentului din cauza preturilor mici la carne si lapte.

In ultimele doua zile mii de fermieri au protestat cu tractoarele pe soselele Frantei, blocand circulatia pe autostrazile care duc spre Paris.

Planul de sprijin anuntat de Manuel Valls include amanari fara penalizari pentru ratele bancare din 2015, amnistii fiscale, scutiri de impozit, simplificari in legislatie, precum si credite subventionate de stat, scrie presa franceza.

In acest context, o interventie a avut-o si comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, care a precizat ca in prezent fermierii francezi au parte de subventii consistente, doar pentru sprijinul cuplat in zootehnie fiind alocate 7,5 miliarde de euro. Mai mult decat atat, la aceste sume se adauga si ajutoarele nationale pe care Guvernul francez le acorda fiecarui sector in parte. Cu toate acestea, Phil Hogan le-a transmis fermierilor ca o majorare a subventiilor nu ar fi in interesul lor.

„Sectorul laptelui se confrunta cu o situatie deosebit de dificila, in contextul in care exista doar o crestere moderata a cererii pe piata mondiala. In ciuda volatilitatii pretului si a cererilor de crestere a ajutoarelor, un sprijin cuplat mai mare nu ar fi in interesul producatorilor de lapte”, a notat Phil Hogan, intr-o scrisoare publicata intr-un cotidian francez.

„Ne aflam intr-o perioada cu productii foarte mari pe toate pietele, mai ales in SUA, Noua Zeelanda, cat si in Europa, in conditiile in care cererea, de exemplu, cea din China, este una moderata. Mai mult decat atat, nu exista un instrument de gestionare eficienta a ofertei pentru limitarea volului supus unui sprijin, astfel ca putem ajunge sa ne trezim in fata unor lacuri de lapte si a unor munti cu unt. Acest lucru nu ne va ajuta deloc la pret, dimpotriva. In ceea ce priveste lantul alimentar, sunt probleme, in sensul ca pretul scade la producator, dar aceasta scadere nu este vazuta si la raft”, a mai precizat comisarul European pentru Agricultura.

Pe data de 22 iulie, Guvernul francez le-a promis agricultorilor ca vor demara un program de sprijin in valoare de 600 de milioane de euro, insa fermierii au subliniat ca suma alocata nu este suficienta.

Pentru majoritatea fermierilor europeni, contextul global este unul nevaforabil, dupa ce Rusia a decis sa nu mai importe produse agroalimenatre din Occident, precum si dupa ce Europa a eliminat cotele de lapte. Mai mult decat atat, incetinirea economica a Chinei duce la diminuare achizitiilor sale de produse agricole, piata din Franta fiind una dintre cele mai afectate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE