Parjol in agricultura. Sute de mii de hectare agricole sunt afectate de seceta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La nivel national, mai bine de 800.000 de hectare agricole sunt afectate de seceta pedologica. De exemplu, doar in judetul Timis, zeci de mii de hectare agricole sunt parjolite de soare, cele mai afectate culturi fiind cele de porumb, floarea soarelui si soia. Reprezentantii Consiliului Judetean Timis spun ca in acest context preturile alimentelor se vor majora in toamna, iar in piete vom avea mai putine fructe si legume autohtone.

„Estimam ca suprafata afectata in judet de seceta este de zeci de mii de hectare, cele mai afectate culturi fiind cele de floarea soarelui, porumb si cu soia. Angajati ai primariilor din judet, alaturi de specialisti de la Camera Agricola, culeg datele de pe teren, intocmesc procese verbale, iar catre sfarsitul acestei luni vom putea face o prima evaluare a suprafetei de teren afectata de seceta in Timis. Sunt suprafete intinse afectate in totalitate acolo unde, porumbul de exemplu, nu a legat sau a legat partial sau incomplet. O asftel de seceta, asa cum e acum, de la inceputul verii, insotita de arsita, nu a mai fost in ultimii trei-patru ani”, a declarat Nicolae Oprea, specialist in agricultura de la Consiliul Judetean (CJ) Timis, conform Mediafax.

Conform acestuia, suprafete agricole care au fost afectate puternic de seceta sunt zonele din sudul si sud-estul judetului Timis.

De asemenea, Nicolae Oprea sustine ca, in urma secetei, din toamna produsele se vor scumpi si, mai mult decat atat, vor fi foarte putine legume si fructe autohtone in piete.

„Se vor scumpi alimentele de la seceta extrema. Cei care recolteaza porumb vor ridica pretul. De asemenea, la furaje va fi o problema, pentru ca cei care cresc animale nu au furaje. Si preturile la floarea soarelui vor creste, cu siguranta. Vor fi cresteri de preturi si la legume si fructe deoarece si acestea sunt afectate de seceta. Produsele autohtone vor fi foarte putine pe piata, in toamna, astfel ca cel mai probabil ne vom baza pe ce importam”, a mai declarat Nicolae Oprea.

Ministerul Agriculturii sustine ca, la nivel national, peste 800.000 de hectare sunt afectate de seceta, cea mai grava situatie regasindu-se in nordul Moldovei, acolo unde culturile de soia, porumb si floarea soarelui, au fost efectiv parjolite de soare.

In prezent, autoritatile evalueaza pagubele fermierilor, iar apoi vor trimite rapoartele la Ministerul Agriculturii, care va stabili despagubirile.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile. Cu toate acestea, exista regiuni in care agricultorii nu au putut folosi sistemele de irigatii din cauza preturilor prea mari la apa si energie. Un asemenea exemplu se poate intalni in Moldova, unde chiar daca exista o suprafata functionala a sistemului de irigatii de 60.000 de hectare, doar 250 de hectare au fost irigate in ultimele doua luni.

Pentru a face fata perioadelor tot mai lungi de seceta, Ministerul Agriculturii are un proiect ambitios prin care intentioneaza sa construiasca, la nivel national, 14 centre regionale de colectare a apei, prin intermediul carora sa poata iriga, in sistem gravitational, cat mai multe suprafete din sudul tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE