Sute de hectare de porumb sunt distruse in Vrancea din cauza insectei „Ratisoara”. Fermier: In 5-6 ore insecta asta mananca 10 hectare

Facebook
Twitter

Sute de hectare de porumb si floarea-soarelui sunt compromise in judetul Vrancea din cauza unei insecte denumita in mod popular „Ratisoara porumbului”. Fermierii se plang de ineficienta insecticidelor, cat si de ajutorul mult prea mic primit din partea Unitatii Fito-sanitare a judetului. Nu le ramane decat sa asiste neputinciosi la compromiterea recoltelor.

Ichim Vasile are cultivate 30 de hectare cu porumb in comuna Pufesti. Desi a folosit de doua ori insecticide, nu a putut vedea pana acum nicio ameliorare a situatiei.

„Circa 70%, in unele zone, cultura e compromisa. Am dat de doua ori cu insecticid, dar nimic. Insectele isi vad de treaba. Daca ar da o ploaie poate am scapa de atacul asta. Porumbul este tanar, fraged. Cei de la fito-sanitar nu ne-au ajutat nici macar cu sfaturi. Nu am vazut la avizier, la Primarie, nimic legat de asta”, spune Vasile Ichim, pentru StiriAgricole.ro.

De asemenea, Adrian Ionescu este un alt fermier din judetul Vrancea afectat de atacul insectei „Ratusca”. Are cultivate peste 100 de hectare cu porumb, iar circa 70% din suprafata a fost semanata din nou.

„In 5-6 ore insecta asta manaca 10 hectare. Vreo 70% din suprafata cultivata am fost nevoit sa o seman din nou. Am fost ajutati doar cu niste informatii, dar asta nu prea ne incalzeste. Ce e mai rau e ca sunt foarte multi care nici nu stiu ce se intampla. Sunt niste batrani de exemplu care zic ca nu a plouat si ca trebuie sa iasa porumbul, dar de unde sa iasa daca el deja e mancat”, declara Adrian Ionascu, pentru StiriAgricole.ro.

In schimb, cei de la Unitatea Fito-Sanitara a judetului Vrancea se apara si spun ca au eliberat la timp avertizarile necesare fermierilor pentru acest tip de daunator.

„Noi am eliberat buletine de avertizare atat pentru tratament la cat si pentru tratamentul plantei in vegetatie. Avertizarile au fost trimise catre Primarii, fermieri si producatorii agricoli care sunt interesati. Noi ne-am facut datoria, am anuntat”, a declarat ing. Ioana Neata, pentru StiriAgricole.ro.

Specialistul in combaterea daunatorilor atentioneaza ca acest tip de atac se manifesta din cauza ca nu exista o rotatie corespunzatoare a culturilor.
„Acest gandac ierneaza in sol. Daca se foloseste monocultura de porumb, daca se seamana porumb dupa porumb, ani de zile, normal ca atacul va fi unul mare”, mai precizeaza ing. Ioana Neata.

Singura speranta ramasa a fermierilor este ca Ministerul Agriculturii sa declare terenurile afectate de insecta drept zone calamitate, pentru a fi in acest fel despagubiti pentru culturile compromise.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE