Claudiu Franc: Vaccinarea impotriva virusului Bluetongue trebuie realizata in mod optional de catre fermier

Facebook
Twitter

Vaccinarea impotriva virusului Bolii Limbii Albastre (Bluetongue) ar trebui realizata in mod optional de catre fermier, actul oficial al Guvernului privind strategia imunizarii la nivel national urmand sa fie gata la finalul acestei veri, a declarat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR), pentru StiriAgricole.ro, in urma intalnirilor avute cu reprezentantii ANSVSA.

„Sustinem ca vaccinarea impotriva virusului Limbii Albastre sa fie realziata in mod optional de catre fermier, din perspectiva mai multor aspecte. In primul rand, incidenta bolii in episodul de anul trecut a fost semnalata doar la numar foarte redus de animale in comparatie cu efectivele pe care le avem in tara. Focarele nu au infectat alte zone. De asemenea, am solicitat conducerii ANSVSA sa se mearga pe cele doua masuri de combatere specifice si anume vaccinarea facultativa a fermierului si supravegherea serologica in aceasta perioada. Totodata, am instat si pe masurile nespecifice de combatere, si anume dezinsectiile obligatoriile in toate exploatatiile care contin rumegatoare, pentru a reduce riscul de aparitie a noi focare”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

Intrebat in ce stadiu se afla proiectul Hoatrarii de Guvern care va reglementa vaccinarea împotriva virusului Bolii Limbii Albastre, Claudiu Franc a precizat ca momentan acesta se afla in curs de analiza la toate ministerele, urmand, cel mai probabil, sa fie gata la inceputul toamnei.

„Suma care este cuprinsa este una destul de importanta, discutam de 500 mil de lei. Depasim 100 de milioane pe trei ani de zile. Programul de vaccinare, daca o sa se dea drumul, o sa dureze trei ani, ca sa avem asigurata eradicarea bolii pentru serotipul patru. Cu toate acestea, imunizarea nu garanteaza ca in urma aparitie unui nou serotip nu s-ar putea declansa noi imbolnaviri, ceea ce ar insemna ca o luam de la capat. Perioada in care poate fi aprobat HG nu poate fi mai scurta de o luna de zile, dupa care va trebui sa se faca licitatiile, care vor dura alte luni de zile. Actul normativ il vom avea, sa spunem, undeva la toamna, a mai precizat Claudiu Franc.

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania a mai amintit ca vaccinarea ar putea cauza pierderi importante fermierilor care vand pe piete deschise doar comertului cu animale nevaccinate.

„Exista doua tipuri de vaccinuri: vii-inactivate si atenuate. Noi am optat pentru a doua varianta deoarece vaccinurile vii-inactivate introduc virusul intr-o stare latenta. O alta problema intervine cu vanzarea animalelor. Exista piete care accepta doar animale nevaccinate. De asemenea, sunt tari si piete care vor din Romania, in acest moment, doar animale vaccinate. Este o chestiune foarte serioasa” a mai declarat presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

De asemenea, Claudiu Franc a amintit si de costurile cu examenele serologice, acestea ajungand la circa 30 de euro pentru un animal. „Daca pentru o oaie pierzi 30 de euro, cu cat o mai vinzi?”, a mai spus seful FCBR.

Conducerea ANSVSA a invitat la discutii pe data de 10 si 11 mai mai multi reprezentanti ai asociatiilor de crescatori de ovine si bovine pentru a analiza impreuna strategia vaccinarii, la nivel national, impotriva virusului Bolii Limbii Albastre (Bluetongue). La intâlniri au fost prezenti, alaturi de presedintele si specialistii Autoritaţii, reprezentanti ai: Federatiei Oierilor de Munte, Federatiei Nationale a Crescatorilor de Bovine din Romania si ai Asociatiei Crecatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE