Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca suprafata agricola programata pentru insamantari in primavara va ajunge la acest an la 4,6 milioane de hectare, peste jumatate din aceasta (2,61 milioane de hectare) urmand sa fie ocupata cu porumb. De asemenea, pe alte 1,06 milioane de hectare vor fi realizate culturi de floarea-soarelui, informeaza Agerpres.

Conform datelor ministerului, porumbul a fost insamantat pe 20% din suprafata programata, mai exact pe 575.777 hectare pana la data de 20 aprilie. Totodata, insamantarile pentru cultura de floarea-soarelui au depasit 80% din suprafata, ajungand la 857.777 hectare.

Ministerul Agriculturii anunta de asemenea ca au mai fost insamantate 137.520 de hectare cu ovaz de primavara (80% din program), cu orzoaica de primavara — 115.770 hectare (78%), soia — 17.957 ha (20%), legume in camp si solarii — 145.737 hectare (62%), cartofi timpurii si de vară — 23.000 ha (80%), sfecla de zahar — 17.337 (60%).

Din punct de vedere al suprafetei insamantate in toamna anului 2014 cu grau, orz, orzoaica si rapita, aceasta a fost de 2.876.561 hectare, suprafata nerasarita fiind de 24.749 ha (1%), iar cea rasarita partial de 73.913 hectare. Datele ministerului mai arata ca graul a rasarit pe 97% din suprafata totala de 2,11 milioane de hectare, iar orzul pe 98% din suprafata insamantata din totalul de 262.203 hectare. De asemenea, orzoaica a fost insamantata pe 70.280 ha si, potrivit datelor ministerului, aceasta cultura a rasarit in totalitate. Rapita a fost si ea plantata pe 430.827 hectare, din care suprafata rasarita a fost de 91%.

Ministerul Agriculturii mentioneaza ca din punct de vedere al caracteristicilor agrometeorologice aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacătoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Deficitele de umiditate in sol se vor situa in regiunile Banat, Crisana, Maramures, pe suprafete extinse din Transilvania, nordul si estul Moldovei.

Share on Facebook