ANSVSA continua campania de vaccinare antirabica a vulpilor

Facebook
Twitter

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin structurile sale specializate, de la nivel central si teritorial, desfasoara campania de vaccinare antirabica a vulpilor de pe teritoriul Romaniei, prin distribuirea aeriana si distribuirea manuala a momelilor vaccinale antirabice.

Actiunea se înscrie în Programul national privind supravegherea, controlul si eradicarea turbarii la vulpe în Romania. În cadrul acestuia este inclus si Programul de monitorizare, control si eradicare a rabiei, care beneficiaza de cofinatare din partea Comisiei Europene.

Rambursarea din partea Comisiei Europene va fi de 75% din suma cheltuita de Romania pentru implementarea vaccinarii antirabice pe teritoriul tarii.

Demarata în data de 11 mai, campania urmeaza sa se deruleze pe o perioada de 30 de zile, cu ajutorul a 24 de avioane, care vor efectua zilnic zboruri pentru a distribui momelile vaccinale antirabice destinate imunizarii vulpilor din Romania.

Administrarea aeriana a vaccinului presupune distribuirea a 25 de momeli vaccinale/km², din avion, respectandu-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire si rutele de zbor stabilite de catre specialisti.

Administrarea manuala a momelilor vaccinale se realizeaza de catre reprezentantii fondurilor de vanatoare împreuna cu medicii veterinari oficiali din cadrul D.S.V.S.A. judetene, prin amplasarea de momeli vaccinale la vizuina.

Este interzisa distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apa, pe drumuri publice sau în apropierea spatiilor locuite din cadrul zonelor vizate.

Anterior demararii actiunii de vaccinare antirabica, a fost realizata o campanie de avertizare a populatiei prin distribuirea si afisarea de materiale informative (afise de informare si de avertizare), pentru preîntampinarea unor eventuale evenimente nedorite.

La minim 45 de zile dupa finalizarea acestei campanii se va evalua eficienta vaccinarii. În acest sens, se vor efectua examene de laborator din probele prelevate de la animalele recoltate în urma vanatorii, pentru a se determina prezenta anticorpilor antirabici postvaccinali.

Se urmareste ca prin realizarea acestei actiuni si mentinerea vaccinarii orale a vulpilor, prin momeli vaccinale si în urmatorii 2 ani, sa se diminueze incidenta rabiei în Romania si sa se eradice aceasta boala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE