Daniel Botanoiu: Chiar daca a fost un an problematic, Romania nu va fi in situatia de a nu avea productii care sa asigure necesarul de consum

Facebook
Twitter

Evaluarea productiei vegetale din acest an se va realiza in cel mult doua saptamani atat pentru culturile de toamna, cat si pentru cele din primavara, a declarat recent, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, potrivit Agerpres. Totodata, acesta a precizat ca Romania nu va fi in situatia de a nu avea productii care sa nu asigure necesarul de consum, chiar daca anul in curs a fost unul cu destul de multe probleme.

„In mod sigur nu o sa fim in situatia de a avea productii care nu pot sa ne asigure necesarul de consum. Nu putem spune ca stam rau, dar se putea sa stam si mai bine. Fermele vegetale care au aplicat tehnologii nu vor avea probleme, insa pentru cei care nu au avut dotari corespunzatoare productiile nu vor fi prea imbucuratoare in acest an”, a declarat Daniel Botanoiu.

Acesta a precizat de asemenea ca o prima evaluare a productiei vegetale se va realiza la sfarsitul lunii mai, atat pentru culturile insamantate toamna, cat si pentru cele din primavara.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii considera ca variatiile de temperatura zi-noapte din aceasta primavara vor avea repercusiuni mai mari asupra productiei decat inghetul din iarna.

„In iarna nu avem temperaturi foarte scazute, insa am avut o variatie de temperatura zi-noapte in primavara care va influenta nivelul productiei, nu planta. Desi suntem sub media care se distrugea in iarna si care era de regula intre 100.000-150.000 de hectare, anul acesta nu au disparut din cauza inghetului, ci din cauza variatiilor de temperatura. Au fost multi factori care au influentat culturile. In iarna au fost precipitatii foarte multe in zonele principale de cultura, iar in alte zone deloc. In Transilvania, desi au existat conditii bune, a fost inghet, in sud nu a fost inghet, dar au fost inundatii. Este un mozaic cu ceea ce s-a intamplat cu fiecare cultura in parte”, a explicat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii.

In prezent, insamantarile de primavara au ajuns la 97% din suprafata programata la floarea-soarelui, 81% la porumb si 80% la soia, in timp ce la cartof a fost depasi programul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE