EXCLUSIV. Cum poate avea Romania mai multi agricultori tineri. Botanoiu, MADR: Fermierul de azi nu mai e tractorist, ci antreprenor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca Romania dispune de terenuri deosebit de fertile, precum si de numeroase fonduri europene dedicate tinerilor, putini dintre acestia aleg sa se instaleze in mediul rural, cauzele principale fiind riscurile destul de mari ale unei astfel de afaceri, precum si infrastructura deficitara din multe zone ale tarii. Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, considera ca parintii ar trebui sa-si incurajeze copiii catre acest domeniu, in ziua de azi fermierul nemaifiind un „tractorist”, ci un antreprenor.

„Cand discutam despre acest subiect trebuie sa avem in vedere urmatorul aspect. Cati parinti ar fi dispusi sa isi indrume copiii pentru a conduce o exploatatie agricola sau sa invete sa lucreze pe un tractor? Probabil ca nu. De aici trebuie sa pornim in aceasta schimbare de mentalitate, pentru ca astazi sectorul agricol nu inseamna sa fii tractorist. In ziua de azi, sectorul agricol inseamna sa dezvolti o afacere, este o meserie nobila, care permite asigurarea cu hrana a unei populatii”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

In acest context, Ministerul Agriculturii ar dori sa ca in cadrul liceelor agricole elevii sa poata face mai multa practica, pentru a fi incurajati sa lucreze in acest sector.

„Avem un acord de colaborare cu Ministerul Invatamantului, deoarece noi am decis ca in PNDR 2014-2020 si liceele agricole sa aiba capacitatea de a accesa fonduri europene. Problema acestor scoli sau licee agricole este legata de faptul ca finantarea lor se realizeaza de unitatile administrativ teritoriale. Aici trebuie gasita o formula astfel incat aceste unitati administrativ teritoriale sa aiba partea de cofinantare. Cred ca formula se va gasi, astfel incat aceste unitati de invatamant sa devina niste centre pilot, in care copiii sa poata face practica, sa taie o vita de vie, un pom. Si, bineinteles, in cadrul acestor ferme experimentale sa dobandeasca cunostinta necesara astfel incat sa poata lucra sau chiar sa conduca o exploatatie agricola”, a mai spus Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

In Franta de exemplu, ministrul Ecologiei, Segolene Royal, a anuntat de curand ca doreste ca peste o mie de scoli din Hexagon sa aiba propriile gradini de legume, pe care sa le ingrijeasca, sub indrumare, elevii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE