La ce valoare se ridica importurile si exporturile de produse agroalimentare din Romania

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat recent ca balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei a inregistrat un excedent de 28,9 milioane de euro, in primele doua luni ale anului 2015, in scadere cu 72% fata de 104,1 milioane de euro, suma raportata pentru aceeasi perioada din 2014, conform Agerpres.

In primele luni din acest an, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 825,5 milioane de euro, cu 11,3 milioane de euro (+1,4%) mai mult decat in aceeasi perioada din 2014.

In ceea ce priveste importurile, acestea au totalizat in primele doua luni ale anului suma de 796,6 milioane de euro, cu 86 de milioane de euro (+12,2%) mai mult decat valoarea inregistrata in perioada similara din 2014.

Diminuarea excedentului comercial s-a datoriat majorarii cu 32,6% a importurilor din tarile terte, pe fondul scaderii cu 8,5% a exporturilor catre aceeasi zona, informeaza reprezentantii Ministerului Agriculturii.

Totodata, livrarile externe de grau (112 milioane de euro), precum si de seminte de floarea-soarelui (36 milioane de euro) au inregistrat scaderi substantiale comparativ cu aceeasi perioada din 2014. O alta situatie mai putin favorabila Romaniei s-a inregistrat si la exporturile de animale vii, mai ales din specia ovine si caprine, care au inregistrat o scadere (-21 de milioane de euro).

Ministerul Agriculturii mentioneaza ca pierderile au fost compensate prin veniturile obtinute in urma cresterii exporturilor de tigari (+60 milioane de euro in acest an), cat si datorita livrarilor de porumb (+25,9 milioane de euro). Alte cresteri in privinta exporturilor au mai fost inregistrate la orz si seminte de rapita.

Din punct de vedere al volumul importurilor, Romania a inregistrat cresteri in primele doua luni din acest an pentru produse precum carne de porc, tutun brut, seminte de floarea soarelui, ciocolata, zahar si cafea. De asemenea, in primele luni din 2015 s-a putut constata si o scadere a importurilor de animale vii din specia porcine (-5 milioane de euro), a branzeturilor (-2,4 milioane de euro), precum si la produsele lactate (-1,7 milioane de euro).

In 2014, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 5,409 miliarde de euro, cu 311, 5 milioane de euro mai mult fata de anul precedent. Importurile au totalizat 4,895 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE