Daniel Botanoiu, despre exportul de animale in China: Romania are productie, insa nu are momentan capacitatea de a asocia oferta

Facebook
Twitter

Pentru a putea avea oferte consistente si productii constante, in vederea exportului catre China, companiile romanesti ar trebui sa se asocieze, afirma Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

„Tara noastra a avut de curand o delegatie oficiala in China, in cadrul careia au fost parafate protocoalele tehnice cu privire la cerintele veterinare pentru exportul de material genetic bovin si pentru embrioni bovini. De asemenea, incercam in aceasta perioada sa deschidem pietele externe si pentru carnea de pasare, pe langa bovine, ovine. Aici insa, ceea ce trebuie punctat, este ca si partea privata trebuie sa-si faca treaba, si anume sa se asocieze pentru a avea oferte consistente, mai ales pentru China. Romania are capacitate de productie, insa nu are momentan capacitatea de a asocia oferta, de a exporta intr-o cantitate mai mare, dar si cu o constanta. Aici trebuie lucrat in perioada imediat urmatoare”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Botanoiu, secretar de stat in MADR.

Intrebat cand ar putea fi reluat exportul de animale catre China, in contextul reaparitiei focarelor de Boala Limbii Albastre, oficialul MADR precizeaza ca acest lucru se va intampla doar dupa ce Organizația mondială pentru sănătate animală (OIE) va permite exportul.

„Pentru moment, exportul in China este blocat, din cauza problemelor cu Boala Limbii Albastre. In momentul in care vom primi de la Organizația mondială pentru sănătate animală (OIE) avizul de schimbare a statusului, doar atunci vom putea vorbi de exporturi. Pana atunci mergem pe celelalte variante. De exemplu, recent, am reusit sa exportam in lumea araba, in Iordania mai exact, 1 milion de capete de ovine. Asta, in conditiile in care pe plan mondial exista o supraproductie si toate tarile incearca sa gaseasca noi piete”, a mai afirmat secretarul de stat in MADR.

In perioada 19 – 23 octombrie 2015, o delegatie condusa de secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, a efectuat o vizita oficiala in Republica Populara Chineza, Beijing, pentru a participa la lucrarile celei de a XXV-a sesiuni a Comisiei mixte romano – chineze de cooperare economica, condusa de Zhong Shan.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE