EXCLUSIV Botanoiu, MADR: Aridizarea influenteaza intr-o maniera consistenta culturile, insa agricultorul nu trebuie transformat intr-un manager de mediu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sudul tarii se confrunta cu un proces tot mai accelerat de aridizare, cel mai afectat judet fiind Dolj. Cu toate acestea, fermierii nu ar trebui transformati in niste „manageri de mediu”, ci sfatuiti mai degraba cu privire la ce tehnologii sa foloseasca pentru a-si continua activitatea de baza si pentru a avea productii constante, considera secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

„Aridizarea influenteaza intr-o maniera consitenta culturile, mai ales daca nu vom utiliza o tehnologie care sa opreasca deplasarea microparticulelor de nisip dintr-o zona in alta. Zonele din sudul tarii sunt cele mai afectate de acest fenomen, in special judetul Dolj. Cateva dintre tehnologiile care ar putea diminua sau stagna acest fenomen ar fi, in primul rand, cultivarea unor plante care fixeaza azotul in sol, perdelele forestiere, precum si construirea unui sistem de irigatii corect, care sa permita utilizarea unui volum mai mic de apa, dar cu o eficienta mai mare. De asemenea, diversificarea productiei, culturilor, ar putea fi o solutie pentru acest fenomen”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, secretarul de stat Daniel Botanoiu.

Oficialul MADR considera ca platile pentru inverzire vor avea un efect pozitiv asupra fermierilor, insa atrage atentia ca acestia din urma nu ar trebui transformati in niste „manageri de mediu”.

„Platile pentru inverzire reprezinta circa 30% din valoarea tuturor platilor pe care le primeste pe unitatea de suprafata un fermier. Din acest punct de vedere, eu cred ca vor fi efecte pozitive. Numai ca trebuie sa fim atenti sa nu transformam agricultorul intr-un manager doar al mediului, ci trebuie sa le permitem agriculturilor sa-si continue activitatile, sa obtina o productie relativ constanta si nu sa-l facem acum doar producator de efecte de mediu”, a mai spus Daniel Botanoiu.

De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii precizeaza ca utilizarea unor plante care fixeaza azotul in sol poate limita procesul de aridizare.

„Utilizarea unor plante care fixeaza azotul in sol este una dintre tehnologiile care pot fi implementate pentru a combate aridizarea. De exemplu, soia. Ganditi-va ca 50 de kg de azot atmosferic fixat in sol, pe hectar, reprezinta ceva. Toate aceste culturi cu frunza lata permit captarea metalelor grele din atmosfera, precum si a dioxidului de carbon”, a explicat Daniel Botanoiu.

Oficiul pentru Studii Pedologice avertiza anul trecut ca in sudul tarii, anual, 1.000 de hectare devin aride, din cauza pricipatiilor reduse si a temperaturilor extrem de ridicate din ultimii ani. Totodata, specialistii sustin ca, in urmatorii 50 de ani, campurile fertile din sudul Romaniei ar putea sa fie acoperite complet cu nisip.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE