Botanoiu, MADR: Analizam posibilitatea acordarii unor ajutoare de minimis in acest an sectorului apicol

Facebook
Twitter

Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a declarat recent ca autoritatile analizeaza posibilitatea acordarii unor ajutoare de minimis in sectorul apicol in conditiile in care 2015 este un an foarte greu.

„Ne gandim la ajutor si in domeniul apicol, cautam pe de o parte sa gasim o solutie pentru ca apicultorii sa isi poata continua activitatea. Cand a inceput acest targ (Targul National al Mierii – n.r.), nu erau nici pe departe atatia participanti, ceea ce inseamna ca sectorul apicol este pe o pozitie corecta numai ca trebuie sustinut. Investitiile in acest sector, plus-valoarea pe care o aduc apicultorii culturii mari sunt lucruri care dovedesc atasamentul celor implicati. Sigur ca mergem pe varianta ajutoarelor de minimis pentru ca acest an este unul extraordinar de greu”, a declarat Daniel Botanoiu, la deschiderea Targului National al Mierii.

Prezent la eveniment, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, a declarat la randul sau ca pretul mierii nu va creste pentru ca piata nu a fost atat de solicitanta, cu toate ca productia de miere va fi mai mica cu pana la 30-35% in 2015, fata de productia medie anuala, de 22.000-24.000 tone, din cauza secetei si a depopularii familiilor de albine.

„Targul National al Mierii isi doreste promovarea acestui sector, a albinei, a apicultorului si a tuturor produselor care ne sunt oferite de stup. Sigur, au fost din pacate, in ultimul timp, niste probleme privind productia de miere, dar prin sprijinul Ministerului Agriculturii, prin acel ajutor de minimis acordat anul trecut, am supravietuit. Speram ca si in acest an sa primim acele ajutoare de minimis, pentru ca in acest an ne-am confruntat cu conditii de seceta pe care nu le-am mai intalnit de multi ani. Productia de miere din acest an va fi undeva la 60% — 65%, in jurul a 16.000—17.000 de tone din productia media anuala. Pe rapita, productia de miere a fost undeva la 70%, pe tei a fost slabut, iar pe floarea soarelui nici la jumatate”, a spus Ioan Fetea, la deschiderea Targului National al Mierii, conform Agerpres.

Expozantii prezenti la cea de-a 13-a editie a Targului Targului National al Mierii, eveniment organizat de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), au adus o gama diversificata, de la produse apicole obtinute direct din stupina pana la produse apicole conditionate sau alte preparate derivate din produse apicole (suplimente nutritive, medicamente, cosmetice).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE